Pad dionica

Elon Musk, direktor kompanije Tesla, izgubio je mjesto druge najbogatije osobe na svijetu na Bloombergovom indeksu milijardera.

Twitter objave Elona Muska neprestano ruše cijene bitcoina. Njegovo bogatstvo ide u istom smjeru.

U ponedjeljak je izvršni direktor Tesle izgubio mjesto druge najbogatije osobe na svijetu od predsjednika LVMH-a Bernarda Arnaulta, nakon što su dionice proizvođača električnih automobila pale za 2.2 posto. Ako na sve to dodamo i loš trend koje imaju dionice tehnoloških firmi, kao posljedicu krize u poslovanju sa Kinom, onda je jasno odakle ovakav pad, piše Bloomberg.

Musk, koji je u martu zauzeo prvo mjesto na Bloombergovoj listi milijardera, sada ima bogatstvo vrijedno 160,6 milijardi dolara, što je za 24 posto manje u odnosu na najviši nivo dosegnut u januaru.

Pad je uslijedio nakon turbulentnog razdoblja za Muska, koji je prošle sedmice srušio bitcoin, nakon što je na Twitteru objavio da Tesla više neće prihvatati digitalnu valutu kao metodu plaćanja. Također je promijenio cijene dogecoina nakon tvita da sarađuje s programerima u kompaniji Shiba Inu kako bi poboljšao učinkovitost transakcija.

Uzdrmano tržište

Musk je tokom vikenda ponovo uzdrmao tržište, kada je nagovijestio da Tesla prodaje ili će prodati svoje zalihe bitcoina, prije nego je u ponedjeljak objavio da kompanija ipak neće napraviti nešto takvo.

Musk je postao najbogatija osoba u januaru, nakon što su dionice Tesle prošle godine porasle za gotovo 750 posto usljed rasta cijena dionica tehnoloških kompanija.

Uprkos izvještajima o rekordnom profitu u prvom kvartalu, dionice kompanije sa sjedištem u Kaliforniji pale su za otprilike petinu usljed globalne nestašice poluvodiča i sve veće konkurencije tradicionalnih proizvođača automobila.

Među skepticima prema Tesli je i Michael Burry, investitor koji se proslavio zarađivanjem milijardi kladeći se protiv dionica na hipoteku. Nedavno je napravio isto sa dionicama ove kompanije, prema regulatornoj prijavi u ponedjeljak.

Muskovo bogatstvo je ove godine manje za oko 9.1 milijardu dolara, što je najviši pad među milijarderima sa sjedištem u SAD-u koje prati Bloombergov indeks bogatstva.

U međuvremenu je najviše dobio Arnault, čija je neto vrijednost povećana za skoro 47 milijardi, na 161.2 milijarde dolara, dok je rasla prodaja luksuznih proizvoda njegove kompanije u Kini i drugim dijelovima Azije.