Uopšte nije bio probirljiv kada je u pitanju novac

Bivši britanski premijer Tony Blair, nakon što je napustio politiku, uopšte nije bio probirljiv kada su u pitanju države koje su mu davale novac za savjete. To se svuda radi. Na listi svoje fondacije ima klijente – Srbe i Albance, kao što su Rama i Vučić. Trenutno, iz fondacije bivšeg britanskog premijera kažu da Srbiju podržavaju u nekim „unutrašnjim projektima“, dok se Blair pominje kao neko ko lobira u zapadnim zemljama za promjenu granica kao rješenje za Kosovo i Srbiju.

Kada je junak kosovara koji je bombardovao Beograd napustio britansku politiku, promjenio se. Vratio se kao biznismen kojeg plaćaju mnoge vlade, mnogi lideri – da ih savjetuje. To ga je dovelo u radni odnos sa Srbijom – državom koju je prije dvije decenije bombardovao u ime humanosti, piše portal "Gazeta Express", prenosi portal "Kossev".

Već nekoliko godina, privatno, Tony Blair za Srbiju ima potpuno suprotnu ulogu od ’99 kada su britanske kopnene snage ušle na Kosovo da uklone srpsku vojsku. Blair sada pomaže srpskoj vladi kao savjetnik. Postoje izvještaji o bliskim odnosima između Vučića i Blaira.

Blair je, kao dobar poznavalac situacije na Balkanu, optužen da lobira u ime Vučića za ideju promjene granica između Kosova i Srbije.

Blairov institut, pod nazivom "Institut Tonya Blaira za globalne promjene“, u odgovoru za "Gazeta Express", izjavio je da na zapadnom Balkanu postoji saradnja samo sa Vladom Srbije, ali navode da institut pomaže vladi samo u vezi sa domaćim političkim pitanjima.

"Javno je navedeno da Institut ima jedan projekat sa Vladom Srbije, podržavajući je u nekim oblastima unutrašnje politike", glasi njihov odgovor.

Izvjestili su da je "unutrašnja oblast" ta u kojoj Blair pomaže Srbiji, takođe, po pitanju Kosova.

Šef Narodne stranke u Srbiji Vuk Jeremić optužio je bivšeg britanskog premijera da govori u ime Srbije o pitanjima granica sa Kosovom.

Prema Jeremiću, Blair je imao sastanak sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kako bi je ubjedio da ublaži stav protiv promjene granica.

"Tokom sjednice Generalne skupštine UN-a, od veoma ozbiljnih visokih zvaničnika, saznao sam da Blair za ovu uslugu prima novac sa Bliskog istoka. Pominje se iznos od 150.000 dolara mjesečno, plus naknada za obavljen posao, ukoliko Blair sprovede Vučićevu ideju o razgraničenju i Priština postane članica UN-a", rekao je Jeremić za srpsku televiziju N1.

Međunarodni mediji izvještavaju o kontroverznim ugovorima koje je Blair imao nakon završetka karijere u politici Ujedinjenog Kraljevstva. Radio je sa raznim vladama, uključujući i Kazahstan.



Prije instituta kojim on upravlja, bivši britanski premijer imao je drugu kompaniju koja je potpisala sporazume sa različitim vladama. Postojao je javni dogovor i bliskost koju je Blair imao sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

Blair, koji je sarađivao sa Ramom od 2013. godine, u intervjuu za Top Channel, rekao je da mu se dopada jer je imao poseban odnos sa Albancima zbog kosovskog pitanja.

Bivši britanski premijer sarađuje s Edijem Ramom od 2013. godine. Ova saradnja registrovana je preko "Tony Blair Associates".

Saradnja između Tonya Blaira i Edija Rame bila je javna do 2016. godine. Nakon ovog perioda, Blair je zatvorio svoju kompaniju. Pa ipak, Express saznaje da se saradnja između Blaira i Rame nije završila tamo.

Zatvaranje kompanije, od koje je bivši britanski premijer osvojio milione i koji je snažno kritikovan zbog kontroverznih ugovora, Blair je objavio u 2016.

"Tony Blair je zatvorio konsultantsku kompaniju koju je otvorio tokom svoje karijere u vladi. Podigao je milione funti, savjetujući kontraverzne klijente, od izlivanja nafte, do vlasti Kazahstana", pisao je Financial Times 2016. godine.

Sam je rekao da je odlučio da se bavi neprofitabilnom djelatnošću i humanitarnim radom.

Za KoSSev iz Instituta naveli drugačije

KoSSev: Međutim, prije nekoliko dana, u odgovoru za KoSSev, iz ovog instituta su naveli da Tony Blair ne nastupa u ime srpskog predsjednika i srpske vlade.

"Gospodin Blair apsolutno ne nastupa u ime Vlade Srbije ili Predsjednika. Projekat našeg instituta nema nikakve veze sa pitanjem Kosova", za KoSSev je sa Instituta Tonya Blaira za globalnu promjenu navela portparol Julie Crowley.

Ovo su bila pitanja koja je portal Kossev uputio Blairu:

Da li Tony Blair lično, ili bilo ko iz njegove kompanije, ima ugovorene aktivnosti (ili daje dobrovoljan doprinos) sa srpskim predsjednikom, ili vladom, ili bilo kojim srpskim zvaničnikom, odnosno stranom iz Srbije o pitanju Kosova?

Ukoliko da, kakve?

Da li može da demantuje ili potvrdi navode Vuka Jeremića i ostale medijske napise o njegovoj ličnoj ulozi u lobiranju za razgraničenje između Srbije i Kosova, odnosno Albanije?