Skoplje, samit Brdo-Brioni

Kosovo ostaje posvećeno dijalogu između Kosova i Srbije, i traži konačan, pravno obavezujući sporazum, rekao je predsjednik Kosova, Hashim Thaçi u Skoplju na samitu Brdo-Brioni.

Tokom svog govora, predsjednik je rekao da ovaj samit šalje poruku da se region promjenio i da je primjer pozitivnih događaja.

Dodaje da zamlje Balkana danas razgovaraju, te da koriste dijalog kao sredstvo za rješavanje otvorenih pitanja, i da Brdo-Brioni služe kao "Inkubator" iz kojeg dolaze mnogobrojne ideje i inicijative koje su nakon toga dobile oblik regionalne, a i šire saradnje.

"Iznad svega, ovdje je potvrđeno da je zajednička težnja učlanjenje naših zemalja u Evropsku uniju. Ovo učlanjenje znači da smo opredeljeni za mir, stabilnost, razvoj i prosperitet svih naših građana", dodao je Thaçi.

On Ističe da su pozdravili Strategiju Evropske komisije koja je potvrdila da su zemljama Zapadnog Balkana vrata Evropske unije otvorena.

"Samit u Sofiji, EU-Zapadni Balkan, ima istorijski karakter i on je izuzetna mogućnost za sve nas", rekao je predsjednik Kosova.

"Treba da državama članicama EU stavimo do znanja da smo, kao države članice i one koje teže učlanjenju u EU, spremni za učlanjenje u Evropsku uniju", dadao je on.

Na kraju, predsjednik Kosova je rekao da će Evropska unija biti potpuna samo onda kada Kosovo i cijela Jugoistočna Evropa budu njen dio.