Albanski ambasador u Prištini

Albanski ambasador u Prištini Qemal Minxhozi ocjenio je da je premijer Albanije Edi Rama dobro postupio što nije odustao od posjete Beogradu, jer bi takva odluka bila suprotna regionalnoj saradnji.

Ambasador je za TV Klan Kosova rekao da će dolazak Rame u Beograd doprineti podsticanju dijaloga Beograda i Prištine, a razgovaraće se i o problemima Albanaca u Makedoniji i Crnoj Gori.

"Ako bi se otkazala posjeta, bilo bi loše za Kosovo, loše za Albaniju, Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju. Bio bi to loš primjer, jer imamo značajne regionalne inicijative", ocjenio je Qemal Minxhozi.

On je ukazao da bi bez političke i diplomatske podrške te stvari tapkale u mjestu.

Minxhozi je napomenuo i da još nema detaljnog plana posjete, ali da bi Rama želio da dan poslije Beograda, 11. novembra, posjeti Preševo.

Premijeri Srbije i Albanije, Aleksandar Vučić i Edi Rama, složili su se u nedjelju u telefonskom razgovoru da zvanična posjeta albanskog premijera Srbiji bude odložena za 10. novembar.

U zajedničkom saopštenju dvojice premijera se navodi da su se saglasili da su incidenti na stadionu u Beogradu tokom utakmice između reprezentacija Srbije i Albanije po svojoj suštini bili veoma nesrećni.

"I dalje postoje jasna neslaganja oko toga kako je do incidenta došlo, ali ne smemo i nećemo propustiti mogućnost da se sastanemo i da radimo na održavanju regionalne stabilnosti", naglasili su sagovornici.

Vrijeme je da okrenemo novu stranicu u političkim i ekonomskim odnosima između Srbije i Albanije, zaključila su dvojica premijera.