Porijeklo imovine

Analitičar Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta za pravosuđe optužio je Albina Kurtija da ulaže svoju ušteđevinu u Norvešku, dok dijaspora svoja sredstva plasira na Kosovo.

On je reagovao na Kurtijevu izjavu o porijeklu imovine koju je dao u Agenciji za sprečavanje korupcije.

"Izjava o imovini Albina Kurtija tokom godina: Godine 2018, Albin Kurti kupuje stan u Oslu u Norveškoj, vrijedan 400 hiljada eura. Prema riječima premijera, uzeo je kredit od 270 hiljada eura. Međutim, ako pročitate izjave o imovini Albina Kurtija, one nisu logične. Na primjer, 2020. godine, premijer Kurti i njegova porodica su dužni za kupovinu stana u vrijednosti od 231.961 eura. Godinu dana kasnije, 2021, obaveze premijera za kupovinu stana se povećavaju na 300.000 eura za isti stan. A 2022. godine, obaveze premijera Kurtija padaju na 250.000 eura za kupovinu kuće. U 2023. godini premijerov kredit pada na 220.000 eura", napisao je Miftaraj.

Dodaje da sve "što sam shvatio iz Kurtijeve izjave o bogatstvu tokom godina je da dok naša dijaspora donosi doznake na Kosovo, premijer Kurti šalje doznake u Norvešku".

"Dok naša dijaspora svoju ušteđevinu ulaže na Kosovo, premijer Kurti svoju ušteđevinu ulaže u Norvešku", zaključuje Miftaraj.

Izvor: Kosovo Online