Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Hisen Berisha rekao je da je potrebno premijeru Albinu Kurtiju prekinuti mandat što prije jer, prema njegovim riječima, "Kurti ugrožava postojanje države Kosovo", a govoreći o Zajednici srpskih opština, kaže da su konkretne korake za njeno formiranje zatražile Francuska, SAD i Njemačka koje su to povezale i sa članstvom u Savjetu Evrope, prenosi Blic Gazeta.

Upitan da li će Vlada nacrt statuta Zajednice uputiti Ustavnom sudu, prije sastanka Savjeta ministara u SE sredinom maja, Berisha je rekao da je to od malog značaja jer, prema njegovim riječima, kada se Zajednica formira, to će biti štetno za Kosovo.

"Kad god se to desi, štetno je za Kosovo, uništava unitarni karakter države i politički suverenitet na djelu teritorije. Tako da ćemo jednu trećinu podjeliti sa Srbijom, kad god se to desi prije ili poslje glasanja u Savjetu Evrope", rekao je Berisha za Teve 1.

Berisha kaže da je PDK pokazala svoju ozbiljnost za rušenje ove vlade tako što je "prije vremena" kandidovala Bedrija Hamzu za premijera.

"Kurti se mora zaustaviti po svaku cijenu jer je to najveća katastrofa koja se dešava Kosovu i državi Kosovo. Ugrožava postojanje države Kosovo, ekonomski i razvojno, od rata smo dobili nulu, danas nema ni traga, osim muke za nestale i poginule. Da bismo dokazali da smo spremni da to zaustavimo, unapred smo imenovali kandidata za premijera", rekao je Berisha.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic