Odluka donesena jednoglasno

Na jučerašnjem sastanku Upravnog odbora na ministarskom nivou Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA), u Splitu, odlučeno je da Kosovo bude primljeno u članstvo te regionalne asocijacije, s tim da zemlje članice u narednih nekoliko dana tu odluku potvrde. Članice te organizacije su Hrvatska, BiH, Crna Gora, Srbija, Makedonija i Albanija.

Prihvatanje za člana u ovoj organizaciji je potvrdilo i ministarstvo inostranih poslova Kosova, prenosi KTV.

Naime, na sastanku Upravnog odbora bio je samo hrvatski ministar uprave Arsen Bauk, a ostali ministri bili su odsutni zbog obaveza.

Posle pauze, ipak je jednoglasno donijeta odluka o primanju Kosova u ReSPA-u, s napomenom da se očekuje da odluku u idućih nekoliko dana sve zemlje članice potvrde.

Bauk je predložio i da se poslije današnjeg glasanja primjeni "tihi" postupak koji bi trajao petnaestak dana, što znači da će odluka biti potvrđena ako joj se u tom razdoblju nijedna zemlja članica javno ne usprotivi.

Taj prijedlog podržali su i predstavnici Evropske unije, koji su prisustvovali sastanku, javila je agencija Hina.

Organizacija ReSPA osnovana je na inicijativu Evropske unije i zemalja regiona radi jačanja regionalne saradnje u oblasti javne uprave, upravljanju ljudskim resursima i reformi državne službe.