Podgorička "Televizija Atlas"

Ishod dijaloga Beograda i Prištine rezultirat će time da Srbija više neće imati nikakvu ulogu na Kosovu, kaže predsjednik Alijanse za budućnost Kosova. Haradinaj je poručio Albancima sa juga Srbije da nastave učestvovati u političkom životu Srbije.

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj smatra da dijalog Beograda i Prištine vodi prestanku utjecaja Srbije na sjeveru Kosova.

On je za podgoričku "Televiziju Atlas" ocijenio da će ishod dijaloga Beograda i Prištine rezultirati time da Srbija više neće imati nikakvu ulogu na Kosovu, dodajući da razumije nezadovoljstvo Srba, ali kaže da je "pametnije razmišljati o budućnosti, umjesto robovati prošlosti".

"Zna se kuda ide ovaj proces. Ide prema raščišćavanju odnosa Srbije s Kosovom. Ne može Srbija u aprilu, kada bude odlučivano o datumu početka pregovora s Evropskom unijom (EU), zadržati ulogu koju sada ima na sjeveru Kosova", smatra Haradinaj.

On kaže da su evropske integracije potreba i Kosova, a ne samo Srbije, s tim što Priština, prema Haradinajevom mišljenju, ima daleko više vremena.

Prevaziđena 'velika Albanija'

"Mi ne držimo Srbiju, ona drži sama sebe", tvrdi Haradinaj.

Na tvrdnje da Srbi na jugu Kosova žive kao u koncentracionim logorima, on je odgovorio da ako si Srbin na Kosovu "malo si ljut", odnosno "nisi najraspoloženiji građanin Kosova".

Haradinaj je, na podsjećanje da ga javnost u Srbiji i dalje doživljava kao odgovornog za zločine počinjene na Kosovu, kazao da svako ima pravo na izbor da vjeruje u šta želi.

"Ako je vaš izbor da živite s lažima, ne mogu vam pomoći, živite", naveo je on.

Haradinaj je rekao da koncept "velike Albanije" smatra prevaziđenim, a ideju o razmjeni teritorije južne Srbije za sjever Kosova nerealnom.

On je poručio Albancima sa juga Srbije da nastave učestvovati u političkom životu Srbije.

Za promjenu politike

Haradinaj je potvrdio da je nedavno razgovarao s Hashimom Thaçijem o namjeri da ga naslijedi na mjestu premijera Kosova, ali je naveo da nije optimista po tom pitanju.

"Nije odlučeno još i ne mogu najaviti u kom smjeru će to ići. Nisam toliki optimista. Ja sam ponudio promjenu Vlade, ali i promjenu politike, ne nastavak sadašnje", kazao je on.

Prema njegovim riječima, status Crnogoraca na Kosovu nije ranije riješen jer su tretirani u paketu sa Srbima, ali je dodao da očekuje da crnogorska zajednica uskoro dobije mjesto u kosovskom Ustavu.

"Znam da stvari idu u pravcu rješenja tog problema i da Crnogorci dobiju konstitutivna prava", rekao je Haradinaj.