Politički analitičar

Srpski politički analitičar Dušan Janjić, komentarisao je dokument koji je pripremila Srbija, u kojem je izraženo da nema namjeru sprovođenja određenih dijelova Sporazuma o normalizaciji odnosa sa Kosovom. Takođe, prokomentarisao je stav EU da sporazum u cjelini ostaje pravno obavezujući.

Janjić je za RTK izjavio da, ukoliko pročitate pismo premijera Srbije upućeno EU u vezi sa tačkom 38 i stavom Savjeta EU, postoji verbalno neslaganje u vezi dva pitanja.

„Dva pitanja iz Briselskog i Ohridskog sporazuma neće biti sprovedena, kao što jedno ne postoji u sporazumu i vezano je za članstvo Kosova u UN“, rekao je Janjić, dodajući da se o članstvu u UN ne govori jasno u sporazumu.

On je istakao da sporazum podrazumijeva i neometanje Srbije u vezi sa članstvom Kosova u međunarodnim organizacijama.

„Očigledno, sporazum samo podrazumijeva da Srbija neće ometati članstvo Kosova, ali o pitanju članstva u UN nema jasnog dogovora. Ne očekuje se od Srbije da prizna Kosovo i da ne lobira protiv priznanja Kosova, ali članstvo u UN nije jasno definisano“, objasnio je Janjić.

Janjić je takođe rekao da se drugi dio odnosi na to da Srbija i dalje tvrdi da je Kosovo dio njene teritorije.

Takođe, izrazio je mišljenje da bi, ukoliko se politika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića ne promjeni nakon izbora u Srbiji i ako nastavi sa istim pristupom, to moglo dovesti do sankcija EU.

„Ne očekujem sankcije Srbiji po pitanju Kosova; sankcije su moguće ukoliko politika Srbije nije usklađena sa politikom EU“, zaključio je.