Kupovina vremena

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose ocjenjuje da objektivnih uslova za današnji razgovor u Briselu o dinaru u platnom prometu Kosova, na poziv specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, nije bilo. "Taj potez koji je Kosovo povuklo, Vlada Kosova a ne (premijer Kosova Albin) Kurti, zakonit je, obavješteni su u decembru i Kvinta i Srbija", poručuje on.

„To nije moguće napraviti na tehničkom nivou, to zahtjeva jedan politički dijalog, kao što znamo sve što je trebalo da se u političkom dijalogu desi, završeno je 2023, dolaze evropski izbori, promjena fasilitatora. Uloga današnjeg sastanka je da se kupi vrijeme i da se stvori politička platforma na osnovu koje bi Narodna banka Srbije sa Centralnom bankom Kosova dogovorila neka alternativna rješenja za prenos novca“, kazao je Janjić za N1.

Neprisustvo Kosova na današnjem sastanku za njega je očekivano.

„Bilo je najave sa Kosova da neće doći, sam dijalog je sazvan prije svega iz političkih potreba Lajčaka, pa i Kvinte“, ukazao je.

Dodaje da je u ovom momentu potrebno riješiti dostavu novca u ova tri mjeseca koliko je produženo (odlaganje primjene uredbe) iz Srbije do korisnika na Kosovu.

„Nema opravdanja da se koristi za političke potrebe dostava novca, da se dijeli pet do 10 hiljada dinara, da se formiraju po radnoj obavezi redovi Srba, treba depolitizovati ovu stvar i naći tehničko rješenje za isplatu tih davanja do roka, za sada je tri mjeseca, možda će se on produžiti, to treba očekivati, a sve drugo što se tiče dinara u platnom prometu Kosova, to je završeno. Dinar ne može da se vrati u platni promet Kosova, niti je to po zakonima Kosova, niti to želi da uradi Kvinta“, poručio je Janjić.

On ukazuje da dok se ne okončaju evropski izbori, mogući su samo sastanci na tehničkom nivou između predstavnika Kosova i Srbije.

„Kosovo je to odbilo, jer (njegov pregovarač Besnik) Bislimi traži da sa njim dođe neko iz Centralne banke Kosova, Srbija na to nije pristala, igra se politička igra“, ocjenjuje Janjić.

S druge strane, iako je harmonizovani platni sistem na Kosovu, da nema dvije valute, bio planiran i o tome obavješteni još u decembru i Beograd i Kvinta, on je jednostran, kao što navode i SAD, jer Vlada Kosova nije sagledala sve posljedice tog poteza.

„Tim potezom ulazite i u pitanje ljudskih prava, identiteta, ako je elementarna demokratija, mora da se vodi računa o onima na koje se to odnosi. Jednostrano je i zato što je očigledno da je Kvinta olako prihvatila tu informaciju, kao i onu za izbore za gradonačelnika na sjeveru Kosova. Takođe se tim potezom prejudicira nekoliko pitanja – funkcionisanje institucija iz srpskog sistema, a niste završili razgovor o školstvu, zdravstvu, pravosuđu, medijima, prejudicirate to, a nema ni Zajednice srpskih opština“, poručuje Janjić.

Dodaje da iza svega toga stoji „pitanje od koga su bježale sve Vlade Srbije, pa i ova, a to je pitanje sukcesije, međusobnih potraživanja, milijarde su iza ovoga, ko će platiti penzije građanima Srbije koji su radili u kompanijama Srbije“.

„Tu nije nedužna ni EU, jer je ona kao dio UNMIK izvršila privatizaciju kompanija u kojima su ti ljudi radili, a nisu namirena prava ni Albanaca ni Srba“, zaključuje Janjić.