Predsjednik Skupštine

Sadašnji predsjednik Skupštine Sjeverne Makedonije Talat Xhaferi biće premijer koji će voditi tehničku vladu sto dana prije izbora. Biće prvi Albanac na mjestu premijera od osamostaljenja Sjeverne Makedonije.

Odluku da on bude premijer donelo je Centralno predsjedništvo Demokratske unije za integracije (DUI) 8. decembra u Tetovu.

Aktuelni ministar finansija Fatmir Besimi, s druge strane, odlukom rukovodstva stranke, biće šef izbornog štaba za izbore 2024. godine.

Portparol DUI-ja Bujar Osmani također je najavio da su ovlastili lidera Alija Ahmetija da nastavi razgovore sa političkim strankama i odluči o mogućim koalicijama za predsjedničke i parlamentarne izbore.

Dogovor da 100 dana prije izbora Albanac iz DUI bude premijer postigli su Ali Ahmeti i bivši lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev, zajedno sa dogovorom o koaliranju nakon parlamentarnih izbora 2020. godine.

Nasljednik Zaeva na mjestu lidera partije Dimitar Kovačevski nekoliko puta je do sada nagovijestio da će poštivati dogovor.

Parlamentarni izbori naredne godine, prema dogovoru sa sastanka rukovodstva održanog 4. decembra, biće održani 8. maja. Istog dana će se glasati i u drugom krugu predsjedničkih izbora, nakon što će se prvi održati 24. aprila.

To znači da će tehnička vlada na čelu sa Xhaferijem stupiti na dužnost 28. januara, a izbori će biti raspisani 28. februara.