Premijer Sjeverne Makedonije

Premijer Sjeverne Makedonije Talat Xhaferi izjavio je da vijest koja je objavljena o pokušaju atentata Albina Kurtija tokom nedavne posjete Skoplju "nema veze sa realnošću".

"Takve informacije su u nadležnosti državnih institucija koje se bave državnom bezbjednošću, uključujući i bezbjednost najviših nosilaca funkcija. Slučaj je bio nesrećan jer se putem državnog javnog medija daju informacije navodno o pripremi, inscenaciji mogućeg atentata. Prema podacima koje imam, a koji su provjereni, to nema veze sa realnošću", rekao je Xhaferi u intervjuu za "Život na Kosovu”.

On je naglasio da takvih prijetnji ima često na društvenim mrežama.

"Skoro svakog dana, neki pojedinci postavljaju objave preteće prirode. To su pitanja kojima se bave relevantne institucije”, rekao je Xhaferi.

On je ukazao da postoji preliminarna pripremna komunikacija između obaveštajnih agencija Kosova i Sjeverne Makedonije, kao pravilo pripreme kad god postoje posjete na visokom nivou.

"Imam informacije da je postojala prepiska između KIA i nadležnih službi u Sjevernoj Makedoniji. Postojala je pripremna komunikacija, a to je protokol rada relevantnih institucija za pripremu upozorenja da će premijer ostati na događaju organizovanom u Skoplju i po pravilima se preduzimaju sve mjere”, rekao je Xhaferi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri