Makedonski premijer

Makedonski premijer Talat Xhaferi izjavio je za ATV da se informacija o pokušaju atentata na premijera Kosova Albina Kurtija ne može tretirati drugačije nego kao lažna vijest, a govoreći o evrointegracijama Sjeverne Makedonije i Albanije, rekao da taj put nema veze sa pitanjem odnosa Kosova i Srbije.

Xhaferi je ponovio da, kao premijer, ima informacije prema kojima ne može drugačije tretirati vijest o pokušaju atentata na Kurtija osim kao - lažnu.

Da je vijest lažna, pokazuje i izvor tih informacija, koji, ukazuje, nije ni sa teritorije Kosova, ni teritorije Sjeverne Makedonije.

Navodi da je način saopštavanja tih informacija samo naneo štetu relevantnoj instituciji na Kosovu u kontekstu pouzdanosti za razmjenu informacija u budućnosti.

Komentarišući izjavu albanskog premijera Edija Rame da je "svaki napad na Kosovo, napad na Albaniju", Xhaferi je rekao da Albanija ima obavezu, prema Ustavu, da odgovara za Albance van svojih granica.

"Albanija ima obavezu da vodi računa i o Albancima van granica države. Dakle, to treba da bude u tom kontekstu, a ne samo u kontekstu odbrane i Nato Alijanse. Kontekst je malo širi", rekao je Xhaferi.

Kaže i da put Sjeverne Makedonije i Albanije ka Evropskoj uniji nema veze sa pitanjem odnosa Kosova i Srbije.

"Nedovršeni poslovi te dvije države mogli bi da budu prepreka ovom putu. Pitanje našeg puta, puta Sjeverne Makedonije i Albanije ka Evropskoj uniji nije u vezi sa pitanjem prepreka u odnosima Kosova i Srbije, već je to pitanje našeg rada, domaćeg zadatka koji moramo da uradimo. Prepreka na našem putu smo mi sami", rekao je Xhaferi.

Ukazao je da Sjeverna Makedonija ima obaveze da izvrši ustavne promjene, dok su obaveze Albanije drugačije.

Izvor: Kosovo online/ATV