Predsjednik Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da će u četvrtak ili petak otići u Brisel na nastavak razgovora o Kosovu.

Vučić u izjavi za televiziju Pink u nedjelju nije precizirao detalje tih razgovora.

Predsjednik Srbije se dan ranije u Beogradu sastao sa predstavnicima Evropske unije (EU) i SAD - specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom i savetnicima lidera Francuske, Njemačke i Italije.

Odlazak u Brisel, predsjednik Srbije najavio je nakon sastanka sa zapadnim zvaničnicima. Na svom Instagram nalogu ocjenio je da je razgovor bio "težak" i da "narednih dana očekuje važne sastanke u Briselu".

U nedjelju je ponovio da je sastanak bio "težak" i da ništa tome ne može da doda.

"Nema tu za nas lakih tema, ne mogu o detaljima jer je takav dogovor. Razume se da o Kosovu za nas nikad nije lako", rekao je Vučić.

On je izjavio da “tu nije riječ samo o Banjskoj” jer je “u strateškom smislu njihov jedini cilj da mi priznamo Kosovo bez obzira da li je Banjska ili nešto drugo”.

"Vjerujem da ćemo uspjeti da pronađemo neki izlaz a da istovremeno sačuvamo srž nacionalne politike", rekao je Vučić.

Upitan da li očekuje pritiske, rekao je da države Zapada imaju svoju politiku i svoje viđenje koje je "potpuno suprotno od našeg stava".

"Mi moramo da razumemo tu vrstu realnosti. Neće SAD promjeniti svoje mišljenje, neće Njemačka promjeniti svoje mišljenje", ocjenio je predsjednik Srbije.

Miroslav Lajčak nakon susreta u subotu poručio je da za Srbiju i Kosovo "nema evropske budućnosti ako ne bude normalizacije njihovih odnosa i implementacije sporazuma".

"Velika petorka" u subotu je najprije na Kosovu razgovarala sa premijerom Albinom Kurtijem, a potom u Srbiji s Vučićem. Posjete su pokušaj međunarodne zajednice da vrati dvije države za pregovarački sto nakon napada u Banjskoj na sjeveru Kosova, 24. septembra.

Tog dana grupa naoružanih Srba u napadu je ubila kosovskog policajca dok su u razmjeni vatre stradala tri napadača.

Lajčak je u Beogradu, nakon sastanka s Vučićem, ponovio da napadači na policiju Kosova biti izvedeni pred lice pravde, kao i da se taj incident mora detaljno istražiti.

Izaslanik EU je rekao i da zapadne zemlje snažno osuđuju ovaj napad i dodao da se očekuje i potpuna saradnja Srbije po ovom pitanju.