Njemački kancelar

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je juče da je potrebna intenzivna istraga o događaju u Banjskoj, kao i da je važno da svi učestvuju u istrazi koju vode kosovske vlasti, sa kojima bi, kaže, srpske vlasti trebalo da sarađuju.

Scholz je na pres konferenciji u Tirani, nakon Samita Berlinskog procesa, rekao da osuđuje napad na policiju.

"To je nešto što nećemo prihvatiti i EU, sve države članice, kao i Njemačka su jasne u tom stavu. Takođe, tražimo intenzivnu istragu i tražimo da svi učestvuju u njoj, da podrže istragu koju vode kosovske vlasti, to je ključno. Takođe, da srpske vlasti sarađuju sa Kosovom, što bi bilo dobro, ako bi se desilo“, rekao je Scholz.

On je naveo i da je „apsolutno neophodno“ da sve zemlje razumeju da je miran razvoj na Zapadnom Balkanu moguć samo ako budu gledali u budućnost, a ne u prošlost, i da moraju da riješe porbleme koje imaju jedni sa drugima.

Scholz je rekao i prethodno postignuti sporazumi ne bi trebalo da budu ugroženi novonastalom situacijom, prenose njemački mediji.

"Moramo veoma ozbiljno da shvatimo nove eskalacije. Napadi na policiju na Kosovu su neodgovorni. Prethodni sporazumi ne bi trebalo da budu ugroženi", kazao je on.

Kako navode njemački mediji, Scholz je tražio prave riječi te je naveo i da verbalnih minskih polja ima dovoljno, da je Hamas u Pojasu Gaze doneo "dramatičnu situaciju na Bliskom istoku" svojim strašnim napadima na Izrael, a da Rusija ostaje glavna pretnja Evropi svojim ratom protiv Ukrajine.

Istakao je da zemlje Zapadnog Balkana moraju da se zbliže i upozorio da je vrijeme da se prevaziđu sukobi koji su predugo trajali i koji samo sputavaju zemlje u regionu.

Izvor: Kosovo Online