Prilagođen proces

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell poručio je danas da će lideri tokom neformalnog sastanka šefova država i vlada u Granadi razgovarati o strateškim pitanjima i agendi, sa fokusom na proširenje i migraciju i istakao da, kada je riječ o proširenju, treba raditi na prilagođenom procesu za svaku zemlju kandidata za članstvo, prenosi RTV.

Borrell je novinarima uoči sastanka, na pitanje da prokomentariše 2030. godini koju je kao datum kada bi EU i kandidati trebalo da budu spremni za proširenje naveo predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel, rekao da je svrha određivanja rokova da se mobiliše politička energija kako bi došlo do napretka, ali da to ne mora da bude precizan datum.

"Dobro je imati cilj, horizont. Ovo je politički horizont. Svrha određivanja datuma je mobilisati političku energiju da bismo počeli da se krećemo. Dobro je imati horizont i cilj, ali ne znači da to treba da bude precizan datum. Ako nemamo horizont, ljudi će da počnu da misle da imamo vremena. Nemamo vremena", rekao je Borrell.

On je dodao da Ukrajina "sada dolazi" kao nova zemlja kandidat i gura ostale u redu.

"I red će se pomjerati brzo", zaključio je Borrell.

Izvor: RTV/Tanjug