Važno je preduzeti mjere što prije

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je tokom Samita Evropske političke zajednice u Granadi, u Španiji, da je zabrinut zbog situacije na sjeveru Kosova, prenosi Reporteri.

"Veoma sam zabrinut. Uvijek smo zabrinuti jer je to opasna situacija. Iz godine u godinu potencijalni rizik se povećavao. Kriminalne aktivnosti u tom dijelu gdje sada uglavnom živi srpska manjina potpuno su usklađene sa političkom agendom i sa dosta nacionalizma“, rekao je Rama.

Rama je istakao da je neophodno i da Kosovo ide napred i bude konstruktivno u dijalogu.

"Na sve načine smo bili u punoj saglasnosti sa EU i SAD i potrebno nam je da kosovske vlasti istupe i budu aktivne i konstruktivne u dijalogu i iskoriste priliku i ovo je važan korak napred i veoma dobar sporazum za Kosovo i region, ali u isto vrijeme prosta činjenica da je Srbija proglasila međunarodni dan žalosti za pripadnike paravojne kriminalne grupe koja je ubila policajca bila je dovoljna da EU kaže da to nije prihvatljivo i da je kažnjivo", poručio je Rama

Albanski premijer je naglasio da prije nego što bude kasno moraju da se preduzmu mjere.

"Rat je velika riječ, ali prije nego što bude kasno, moraju se preduzeti mjere, a mi pomno pratimo situaciju i važno je da unutar NATO-a postoji želja da se ojača misija Kfora na sjeveru. Veoma se nadamo da će se dijalog nastaviti“, izjavio je Rama.

Na pitanje da li misli da bi EU trebalo da razmotri mjere protiv Srbije, Rama je rekao da ne samo da to misli, nego se Albanija prvi put u posljednjih 10 godina nije uskladila sa saopštenjem 27 država članica EU zbog toga.

On je dodao da je Albanija bila u potpunosti saglasna sa EU i SAD u vezi sa potrebom da vlasti Kosova napreduju i budu konstruktivne u dijalogu sa Srbijom.

"I, iz naše perspektive, da iskoriste prednost francusko-njemačkog plana, koji je veoma važan korak ka napred i veoma dobar dogovor za Kosovo i za region", naveo je Rama.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri