Pozitivan korak

Srbija je počela da smanjuje svoje vojno prisustvo duž granice sa Kosovom, što je pozitivan korak ka smanjenju regionalnih tenzija, saopćila je u utorak administracija američkog predsjednika Joea Bidena.

- Pošto smo javno saopćili da smo vidjeli srbijanske snage na granici, također smo vidjeli da su se počele udaljavati i to je dobra stvar. To će pomoći u deeskalaciji tenzija. Neće ih eliminisati, ali će pomoći u njihovoj deeskalaciji - rekao je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Kirby je prošle sedmice izrazio je zabrinutost Washingtona zbog, kako je rekao, "velikog raspoređivanja srbijanskih trupa duž granice s Kosovom", pozivajući Beograd da povuče svoje snage.

Kirby je rekao da Sjedinjene Američke Države "prate veliko vojno raspoređivanje Srbije duž granice s Kosovom", koje se dešavalo tokom protekle sedmice, uključujući gomilanje napredne artiljerije, tenkova i mehanizovane pješadijske jedinice.

Dodao je da SAD radi s NATO-om na rješavanju pitanja raspoređivanja, dok će međunarodne mirovne snage pod vodstvom NATO-a povećati svoje prisustvo na sjeveru Kosova.

State Department je također u utorak saopćio da je povlačenje počelo 29. septembra.

- Očekujemo da Srbija nastavi korake deeskalacije, uključujući i dalje povlačenje snaga do ili ispod historijskih normi - rekao je glasnogovornik State Departmenta Vedant Patel.

U napadu grupe Srba 24. septembra, koje je predvodio potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, ubijen je kosovski policajac, da bi potom Policija Kosova u, kako su naveli, antiterorističkoj akciji eliminisala četvericu napadača i uhapsila šestericu. Ostali su, kao i Radoičić, pobjegli u Srbiju.

Radoičić je u utorak saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, zbog sumnje da je sa, za sada, više nepoznatih osoba, izvršio krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i teška djela protiv opće sigurnosti.

Anadolija