Krivično gonjenje

Preko 13 hiljada ubijenih i preko 400 masakra počinile su srpske paravojne vojne snage tokom posljednjeg rata na Kosovu. Samo tokom 2022. godine Specijalnom tužilaštvu Kosova prebačen je 331 slučaj.

Ovo tužilaštvo je prošle godine prihvatilo 13 novih predmeta. Takođe, tužilaštvo trenutno vodi 344 predmeta, od kojih je 6 takvih predmeta riješilo. U međuvremenu, još 338 slučajeva u vezi sa ratnim zločinima ostaje nerešeno.
 
Gezim Shala iz IKD kaže za RTK da su međunarodne misije poput UNMIK-a i EULEX-a pod pritiskom amnestirale slučajeve ratnih zločina.
 
„Stalno smo viđali različite prijedloge o tome kako treba postupati u predmetima ratnih zločina, ali uglavnom nije bilo fokusa na jednu adresu za krivično gonjenje i suđenje ratnim zločinima, a to je Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo. Iz tog razloga, svaka institucija, uključujući Skupštinu, Vladu itd., mora imati u vidu da je adresa za borbu protiv ratnih zločina Specijalno tužilaštvo, koje mora biti osposobljeno za to, i u stvari nema drugih adresa“, rekao je Shala za RTK.
 
Amer Alija iz Fonda za humanitarno pravo kaže da na Kosovu, uprkos svim izazovima, pravda pokušava da podigne optužnice za ratne zločine.
 
„U Srbiji je za ratne zločine na Kosovu osuđeno negdje 17 osoba, dok je, što se tiče ovdašnjeg pravosuđa, Kosovo uspjelo da osudi više od 35 ljudi za ratne zločine na Kosovu. Dakle, uprkos izazovima da se osumnjičena lica ne nalaze na Kosovu, naše institucije i dalje pokušavaju da podignu neke optužnice za ratne zločine“, rekao je Alija.
 
U Specijalnom tužilaštvu u Odjeljenju za ratne zločine trenutno su angažovana četiri specijalna tužioca.