Izmjena zakonika

Amer Alija iz Fonda za humanitarno pravo Kosova ocjenio je da će Specijalno tužilaštvo Kosova uskoro početi da podiže optužnice u odsustvu za slučaj “Račak”.

"Sada, stupanjem na snagu mogućnosti suđenja u odsustvu, vjerujemo da će Specijalno tužilaštvo uskoro početi da podiže optužnice u odsustvu za masakr u Račku", rekao je on za ATV live.

Od stupanja na snagu izmjena zakonika o krivičnom postupku, koje omogućavaju suđenje u odsustvu, Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je ukupno šest optužnica protiv osoba osumnjičenih za ratne zločine. U Posebnom odjeljenju Osnovnog suda u Prištini, u novembru 2023. godine, počelo je i prvo suđenje u odsustvu za navodni ratni zločin protiv Čedomira Aksića. Između ostalog, Aksıć je osumnjičen i za učešće u ubistvu nekih civila u Račku.

Alija kaže da institucije Kosova mogu koristiti i podatke Haškog tribunala za podizanje novih optužnica.

„Svakako, čak i iz haške baze podataka mogu se pronaći neka imena nadređenih koji su davali naređenja ili su učestvovali u masakru u Račku. Naravno, sva ova imena i dokaze je dostavilo Tužilaštvo Kosova, a kao što sam ranije naglasio, očekuje se da ćemo uskoro imati optužnice u odsustvu”, rekao je on.

Pred prošlu godišnjicu događaja u Račku, vlasti na Kosovu su saopštile da je Specijalno tužilaštvo Kosova raspisalo međunarodne naloge za hapšenje 18 Srba osumnjičenih za učešće u ubistvima u Račku.

U međuvremenu je Ivan Todosijević, funkcioner Srpske liste, osuđen na zatvorsku kaznu zbog negiranja masakra u Račku, a Vrhovni sud je 2023. godine odbacio sve optužbe protiv njega.

Izvor: ATV live