Kancelar

Njemački kancelar Olaf Scholz je u nekoliko navrata isticao važnost proširenja Evropske Unije na zemlje Zapadnog Balkana.

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je da njegova zemlja vrlo ozbiljno gleda na perspektivu zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji (EU), javlja Anadolija.

“Kao Njemačka, vrlo smo ozbiljni po pitanju EU perspektive zemalja Zapadnog Balkana. Želio bih reći da se to posebno odnosi na Sjevernu Makedoniju”.

Scholz je ovo izjavio na konferenciji za novinare nakon sastanka s premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim u Berlinu.

‘Veliko poštovanje’

Naglašavajući da Njemačka ima “veliko poštovanje” prema makedonskom identitetu, jeziku i historiji, kao i prema reformskim naporima Sjeverne Makedonije na putu u EU, Scholz je rekao:

“Planirani ustavni amandman sada je od izuzetne važnosti. Mnogo doga zavisi o njegovom uspjehu. Znam da to nije lagan zadatak ali potrebno u kontekstu otvaranja puta procesu pristupanja Evropskoj uniji.”

Upitan o odnosima Kosova i Srbije, Scholz je rekao da postoji sporazum između dvije zemlje koji je predložen i ispregovaran.

Poručio je da se očekuje njegova provedba, te rekao kako se nada da će svi učiniti svoj dio kako bi dobrosusjedski odnosi bili mogući.


Mir u Evropi

Njemački kancelar je ranije povodom Dana Evrope 9. maja rekao da je važna odluka u oblikovanju geopolitičke Evrope donesena prošle godine dodjelom kandidatskog statusa za nekoliko zemalja, a s nekima su otvoreni pristupni pregovori.

“Mi smo građanima država Zapadnog Balkana, Ukrajine, Moldavije i u perspektivi Gruzije rekli: Vi pripadate nama, želimo da postanete dio naše Evropske unije”, rekao je Scholz.

Dodao je da nije riječ o altruizmu, nego da za to postoje ekonomski razlozi i da je riječ o vjerodostojnosti EU-a.

Istaknuo je da je riječ i o miru u Evropi nakon prekretnice koju predstavlja ruski napad na Ukrajinu. Rekao je da poštena politika proširenja znači ispunjavanje obećanja koja su data prije svega zemljama Zapadnog Balkana, kojima je evropska perspektiva obećana prije 20 godina.

"Za uspjeh politike proširenja potrebna je normalizacija odnosa između Srbije i Kosova i nastavak provedbe reformi u kandidatskim zemaljama“, rekao je Scholz.

Njemački kancelar je u nekoliko navrata istakao da zagovora multipolarni poredak u kojem će Evropa biti dobro mjesto za život, ravnopravna s ostalim regijama i zemljama u svijetu.