Zapad insistira na ZSO

Advokat Bardhyl Hasanpapaj smatra da je članstvo Kosova pod velikim "znakom pitanja" s obzirom na to da zapadni partneri, SAD, Njemačka i Francuska, insistiraju na preduzimanju koraka ka formiranju ZSO, što kako kaže, nije u interesu Kosova.

"Kako se čini da smo blizu članstva SE - članstvo je i dalje veliki znak pitanja. Razlog zašto se to ne dešava je što Srbija to zabranjuje, kao što to zabranjuju međunarodni partneri, uključujući SAD, Njemačku i Francusku. Ako pogledamo telefonski razgovor sa predsjednikom Macronom i sastanak sa Jamesom O'Brianom, ali i telefonski poziv kancelara Scholza, sva trojica su poslali poruku Kosovu: moraju se preduzeti konkretni koraci za osnivanje Zajednice ako hoćete u SE", ukazao je Hasanpapaj za Dukađini.

Hasnapapaj ukazuje da Vlada nema vremena da preduzme korake u vezi sa ZSO pre glasanja u Komitetu ministara u maju.

"Nažalost, Vlada Kosova ima vrlo malo vremena za takvu akciju. Mehanizmi o kojima je riječ su veoma manjkavi, jer ne postoji način da se Zajednica pošalje na tumačenje Ustavnom sudu, jer će to biti put bez povratka, koji nije u interesu Kosova", dodao je Hasanpapaj.

Konstatovao je da ako Kosovo ne pošalje nacrt statuta Ustavnom sudu, neće biti glasanja u Savjetu ministara za članstvo u SE.

"Žalosno je da ako Kosovo ne pošalje statut ZSO Ustavnom sudu, nećemo dobiti glasanje u Savjetu Evrope ovog maja. I očigledno se trend kreće ka ovom rezultatu", zaključio je Hasanpapaj.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini