Ključan je za stabilnost

Trajni politički sporazum ključan je za stabilnost u cijeloj regiji, rekla je portparolka NATO-a Oana Lungesku.

Portparolka NATO-a Oana Lungescu izjavila je da ovaj savez pozdravlja sporazum koji je postignut u Briselu između Srbije i Kosova uz posredstvo Evropske unije.

“Misija Kfora predvođena NATO imat će fundamentalnu ulogu u osiguravanju efikasne primjene sporazuma, u skladu sa Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda iz 1999. kojom se Kforu nalaže da obezbijedi sigurno i zaštićeno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu”, navodi Lungescu a prenosi Tanjug.

Ona je, kako je saopštila NATO vojna kancelarija za vezu u Beogradu, podsjetila da je prethodnih dana generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg vodio razgovore sa zvaničnicima obje strane.

“Generalni sekretar Stoltenberg je razgovarao sa predsjednikom Vučićem i premijerom Albinom Kurtijem o potrebi deeskalacije, suzdržanosti i povratka dijalogu i radujemo se što ćemo sutra imati specijalnog predstavnika EU-a za dijalog Srbije i Kosova i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka u sjedištu NATO-a, gdje će se sastati sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i Sjevernoatlantskim savjetom”, kaže Lungescu.

Ona je istakla da NATO nastavlja da čvrsto podržava dijalog uz posredovanje EU-a i druge napore usmjerene na normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova.

“Ovo je jedini put ka postizanju trajnog političkog sporazuma za regiju i ključan je za stabilnost u cijeloj regiji”, zaključuje Lungescu.

Spor zbog registarskih oznaka


Poslije dvodnevnih intenzivnih pregovora u Briselu u četvrtak je postignut sporazum o deeskalaciji odnosa između Srbije i Kosova i daljnjim koracima u rješavanju krize na sjeveru Kosova.

Krizu na sjeveru Kosova prouzročila je primjena uredbe o privremenim registarskim tablicama za vozila sa srbijanskim oznakama prilikom ulaska na Kosovo, kao recipročna mjera koja važi za vozila koja sa kosovskim oznakama ulaze na teritoriju Srbije.

Srbi sa sjevera Kosova podržani službenim Beogradom danima su blokirali prijelaze Jarinje i Brnjak između Srbije i Kosova, no taj je spor sada riješen.

Izvor: Agencije