Stručnjak za balkanska pitanja

Vrijeme je da EU i NATO postanu realni u vezi sa Srbijom i da Vašington pošalje jasan signal da će NATO zaštititi sve susjede Srbije od beogradskih namjera, rekao je američki stručnjak za balkanska pitanja Daniel Serwer, prenosi Koha.

"Stav Brisela je da u EU nema članstva za zemlju koja gaji teritorijalne ambicije i ne poštuje granice svojih susjeda. Vrijeme je da Vašington da jasan signal da će NATO zaštititi sve susjede Srbije od beogradskih nesusjedskih namjera", kaže Serwer.

Serwer ističe da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić želi da ujedini Srbe u jedinstven prostor i podsjeća da je posljednji put kada je Srbija to pokušala, završila u ratu.

"Srbija ima osam bliskih susjeda, svi imaju srpske manjine, iako je u Bugarskoj ona manja. Šest su članice NATO-a Hrvatska, Bugarska, Mađarska, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Rumunija. Kod dva druga susjeda su trupe EU i NATO-a predane očuvanju teritorijalnog integriteta - Bosna i Hercegovina i Kosovo. Šta se dogodilo kada je Srbija devedesetih pokušala da proširi svoj politički prostor i ujedini neke od tih manjina u jednu državu? Rat sa Slovenijom, rat sa Hrvatskom, rat sa Bosnom i Hercegovinom, rat s Kosovom i rat sa NATO-om. Rezultat: Srbi su napustili susjedne zemlje, a Srbiji nije dat ni jedan kvadratni centimetar susjednih zemalja“, rekao je Serwer.

Po njegovim riječima, Vučićeve izjave o naporima da ujedini Srbe bez ijednog metka su neistinite, jer se u tom slučaju Srbija ne bi naoružavala.

"Da je tako, ne bi naoružavao Srbiju ruskim i kineskim oružjem. Srbija se ne suočava sa vojnom prijetnjom od svojih osam susjeda. Vučić shvata da će se, ako Srbija postane dovoljno jaka, njeni susjedi odreći teritorija, umjesto da rizikuju rat. Nema razloga da se misli da će se to dogoditi ili da Srbija neće koristiti oružje ako misli, poput Miloševića, da može da pobjedi", ističe Serwer.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore