Na osnovu arheoloških podataka

Prizren je jedan od najstarijih gradova u jugoistočnoj Evropi i nalazi se ispod Šarske visoravni. Drugi je po veličini grad na Kosovu i okružen je sa sve tri strane Šarskim planinama...

Prizren, grad koji se nalazi u jugozapadnom djelu Kosova, na osnovu arheoloških podataka je jedan od najstarijih gradova jugoistočne Evrope i šire.

Arheološki podaci dokazuju postojanje aktivnog života na teritoriji današnjeg Prizrena od samih antičkih vremena, kada je bio poznat kao Theranda i kada su na ovim prostorima živjeli Dardani.

Arheološka istraživanja koja su obavljena uz rijeku Bijeli Drim na lokacijama u Đonaju, Romaji i Vrbnici su pronađene grupe ilirskih tuma, oružje, nakit i različito posuđe ilirskog porijekla. U XI vijeku je poznat kao važan civilizacijski centar. U 1109. se spominje kao sjedište biskupije Vizantijskog carstva.

1455. kada Prizren pada u ruke Otomanskog carstva ponovo postaje jak privredni, kulturni i administrativni centar.

Otomansko carstvo je izgradilo i ostavilo u baštinu mnogo vjerskih i kulturnih objekata kao što su džamije, hamami, mostovi i putevi uređeni kamenom. Zahvaljujući se postavljenoj kulturnoj infrastrukturi koja nastoji da bude u funkciji zaštite, negovanja i predstavljanja vrijednosti kulturne i duhovne baštine, grad Prizren svoju šansu projektuje i u razvoj turizma kao profitabilne privredne djelatnosti.

Za više pogledajte hroniku lista “Zëri” i brošuru koja se nalazi na zvaničnoj stranici opštine Prizren.