Prijem na sastanku u Tirani

Kosovo je postalo članica Parlamentarne skupštine procesa saradnje u jugoističnoj Evropi, čiji je sastanak održan u Tirani.

Konsenzusom su zemalje članice odlučile da Kosovo bude dio Parlamentarne skupštine procesa saradnje u jugoističnoj Evropi, napisao je predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli na Facebooku.
Prema navodima predsjednika kosovskog parlamenta, to je najbolji izraz progresa koji je Kosovo postiglo kao i izraz ocjene da je Kosovo faktor mira, stabilnosti i pozitivnih kretanja u regionu.
Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi pokrenut je 1996. godine sa ciljem da se Jugoistočna Evropa transformiše u region stabilnosti, bezbjednosti i saradnje u skladu sa evropskim integracionim tokovima, a kroz unapređenje međusobnog dijaloga i saradnje na svim nivoima i u svim oblastima od zajedničkog interesa.
Proces saradnje Jugoistočne Evrope nakon današnjeg prijema Kosova broji 13 zemalja.
U svojstvu punopravnih članova u radu učestvuju Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Srbija, Slovenija, Turska i Kosovo.