Podržava Oružane snage Kosova

NATO podržava Kosovske bezbjednosne snage u svom sadašnjem formatu, koji ne podrazumijeva upotrebu ove formacije kao borbene jedinice, kažu u sjedištu Sjevernoatlantskog pakta u Briselu.

NATO ne odlučuje o strukturi, mandatu i misiji Kosovskih bezbjednosnih snaga”, rekao je za Tanjug funkcioner NATO koji je želio da ostane anoniman, dodajući da je to stvar vlade u Prištini.
Kosovke vlasti same odlučuju o tome da li će transformisati KBS u konvencionalnu vojsku, rekao je on.
Premijer Kosova Hashim Thaçi najavio je nedavno da će KBS sljedeće nedjelje biti preimenovana u Kosovske oružane snage, to jest vojsku, i da za to ima punu podršku NATO.
KBS je formacija sa oko 2500 redovnih i 800 rezervnih pripadnika, čiji sadašnji mandat uključuje aktivnosti u oblasti civilne zaštite i pomaganje stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda.
Prema Ahtisaarijevom planu, koji je Priština prihvatila, pripadnici ove jedinice mogu da raspolažu isključivo lakim streljačkim oružjem.
Thaçi i kosovski ministar bezbjednosti Agim Ceku planiraju da transformišu KBS u konvencionalnu vojsku, sa svim atributima koje to podrazumjeva.