Traže suočenje s Osmani

Ispred hotela gdje se održava drugi dan Foruma za žene, mir i bezbjednost u blizini Prištine danas je održan protest sa zahtjevom da se hitno proglasi vanredno stanje na Kosovu zbog ubistva dvije žena na Kosovu za samo nedjelju dana, prenosi Ekonomia onlajn.

Okupljeni ispred hotela gdje se održava Međunarodni forum za žene, mir i bezbjednost, koji je posvećen žrtvama sekusalnog nasilja tokom ratnih sukoba na Kosovu, nose transparent „Dosta sa konferencijom. Uvedite vanredno stanje“.

Liridona Sijarina iz Kosovskog centra za rodne studije rekla je da su okupljeni tražili da im se dopusti prisustvo forumu i suočavanje sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani od koje zahtjevaju hitno sazivanje sjednice Savjeta bezbjednosti i proglašenje vanrednog stanja.

„Predsjedništvo nije pozvalo nikoga iz civilnog društva koja su ovde okupljena. To nam ne ostavlja druge alternative, nije da možemo mirno da sjedimo sve dok država održava konferencije koje su izolovane i koje su za prilično filtriranu publiku koja sama odlučuje i potpuno ignoriše naše pozive“, rekla je Sijarina.

Sijarina je pozvala predstavnike Kosova da se "ne bave aktivistima, već problemima društva".

„Zato apelujemo i odavde na Vladu i Predsjedništvo da se ne bave nama aktivistkinjama već da se bavimo problemima ovog društva, a to je duboka nesigurnost u kojoj žive djevojke i žene Kosova. Još jednom pozivamo da država proglasi vanredno stanje. Juče smo protestovali zbog ubistva žene, a danas smo čuli vijest da je još jedna žena ubijena u Peći. Ovo je situacija koja je trebalo da uzbuni, ne samo nas, već i državu. U ovom slučaju, zahtjevamo hitnu reakciju i akciju. U posljednje vrijeme država ubija djevojke i žene”, rekla je ona.

Podsjetimo, samo četiri dana nakon ubistva žene u Uroševcu ubijena je još jedna žena u Peći.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online