Isključeni iz procesa zapošljavanja

Posljednji testovi kandidata za kadete u Policiji Kosova otkrili su da je najmanje 13 od skoro 1.000 testiranih pozitivno na upotrebu droga.

Najmanje osam njih isključeno je iz procesa zapošljavanja.

Sudovi su već uključeni u ispitivanje njihovih slučajeva.

Na šta su policajci testirani?

Da bi bili primljeni u Policiju Kosova, kandidati za kadete moraju da prođu nekoliko provjera, uključujući testove za neke vrste droga, medicinske, psihološke i druge provjere.

Testovi na droge su do kraja prošle godine vršeni u privatnim ustanovama, ali su nakon dogovora o razumijevanju između Policije Kosova i Univerzitetske bolnice i klinike Kosova prebačeni u ove institucije.

Direktor Klinike za biohemiju Univerzitetskog kliničkog centra Kosova Shemsi Veseli potvrđuje za Radio Slobodna Evropa da su neki kandidati koji su tamo testirani bili pozitivni na amfetamin i neke druge vrste narkotika.

„U prvoj grupi od 426 osoba, u januaru je bilo osam pozitivnih, dok je u grupi od 519 osoba u martu pet pozitivno“, kaže Veseli.

Treba napomenuti da su u prvoj grupi uglavnom bili pozitivni na amfetamin, dok je u drugoj grupi bio širok spektar supstanci“, dodaje on.

U Policiji Kosova kažu da je za prvih osam kandidata koji su bili pozitivni na narkotike već doneta odluka da se isključe iz procesa zapošljavanja.

Očekuje se da će ista odluka biti doneta i za ostalih pet.

„Kandidati koji ne ispunjavaju propisane standarde u nekoj od oblasti u kojima se obavljaju medicinsko-psihološki pregledi, ne mogu da nastave proceduru da postanu kadeti Policije Kosova“, navodi se u saopštenju ove institucije datom Radiju Slobodna Evropa.

Policija Kosova nije odgovorila na pitanje RSE da li je u prošlosti, kada su vršena testiranja u privatnim ustanovama, bilo pozitivnih slučajeva upotrebe droga.

Tužba na sudovima

Radio Slobodna Evropa saznaje da su najmanje dvojica kandidata za kadete, koji su isključeni iz procesa zapošljavanja, već podneli sudske tužbe protiv Policije Kosova.

Za jedan od predmeta, Osnovni sud u Prizrenu potvrdio je za RSE da je doneo pravno rješenje kojim se od Klinike za biohemiju Kliničkog centra traži da se uradi detaljno vještačenje, kojim bi se potvrdilo da li je riječ o korisniku opojnih supstanci.

U pojašnjenju za RSE, sud je rekao da je zatraženo da se razjasni na koji vremenski period se rezultat odnosi – da li odražava samo trenutno stanje ili čak duži vremenski period.

„Predlagač [tužilac] ima obavezu da dozvoli navedenoj ustanovi [Klinici za biohemiju] da izvrši ovo vještačenje, ili da se pojavi u navedenoj ustanovi po njegovom pozivu“, navodi se u saopštenju Osnovnog suda u Prizrenu datom za RSE.

Tamo se takođe ističe da će nakon prihvatanja nalaza vještaka sud nastaviti sa vođenjem predmeta.

RSE je kontaktirao i advokata tužioca, ali je on rekao da mu nije dozvoljeno da govori.

Osnovni sud u Prištini, s druge strane, nije odgovorio na interesovanje RSE da prokomentariše tužbu podnetu u ovoj instituciji.

Slično, Policija Kosova nije komentarisala tužbe protiv nje.

„Testovi su bezbjedni“

Direktor Klinike za biohemiju Shemsi Veseli kaže da testiranjem u Kliničkom centru smanjuje rizik da budući policajci budu korisnici nasilnih supstanci.

Što se tiče testova na biohemiji, kaže da nema sumnje.

„Ne bi trebalo da bude oklevanja [o prihvatanju rezultata], jer su testovi bezbjedni i nema pristrasnosti. Radimo testove i ne vidimo imena, ne znamo kandidate… Sud je pokrenuo ovo pitanje i mi ćemo odgovoriti“, kaže Veseli, ali ne iznosi više detalja.

Specijalista za toksikologiju, Nardi Sheqerxhiu, kaže da su testovi koji se koriste u Kliničkom centru za identifikaciju narkotika ili narkotičnih supstanci brzi i da se sprovode putem urina.

„Amfetamin se otkriva u urinu do 48 sati nakon poslednje upotrebe. Posle 48 sati test na amfetamin u urinu može biti negativan, jer se konzumirane supstance stalno eliminišu urinom“, kaže Sheqerxhiu za Radio Slobodna Evropa.

To znači da ako je kandidat za kadeta policije pozitivan na amfetamin, može biti negativan ako se ponovo testira.

Sheqerxhiu kaže da postoje neki testovi koji se mogu uraditi kroz kosu, koji daju rezultate na duži period od posljednje upotrebe nasilnih supstanci, ali se, prema njegovim riječima, ne rade na Kosovu.

Osnovana prije skoro 25 godina, Policija Kosova ima misiju „da obezbjedi sprovođenje zakona na profesionalan, efikasan i efikasan način. Ima preko 9.000 pripadnika sa različitim činovima.

Njihove plate kreću se od 210 eura mesečno za kadete policije, do preko 1.500 eura mjesečno za generalnog direktora.

Kosovski policajci nemaju ni zdravstveno ni životno osiguranje.