Može doći do iskrivljene slike

Odluku da se u okviru popisa stanovništva na Kosovu, koji je počeo danas, evidentira i šteta nastala tokom rata 1999. godine Bekim Blakaj iz Fonda za humanitarno pravo vidi kao problematičnu, navodeći da bi za to bio potreban mehanizam provjere i da ljudi koji vrše popis nisu dovoljno obučeni za tako osjetljiva pitanja, te da na taj način može doći do „iskrivljene slike“ kada su podaci u pitanju.

Blakaj ističe da će popisivanje ratne štete zakomplikovati cio proces.

„Ja ne vjerujem da su oni koji vrše taj popis dovoljno obučeni da popisuju i materijalnu štetu. Zatim, ne znam da postoji neki mehanizam provjere dobijenih podataka, jer ukoliko nema dokaza, a u većini slučajeva više nema nikakvih tragova pretrpljene materijalne štete, srušenih kuća i drugih objekata i plašim se da možemo doći do iskrivljene slike o tome kakva je materijalna šteta napravljena tokom rata na Kosovu, možda bi bolje bilo da se obrazuje jedna profesionalna komisija koja bi se bavila samo time, koja bi napravila strategiju i plan i posebno koja bi pripremala taj mehanizam provjere tih podataka, da nema dupliranja, tako da, ne vjerujem da je pametno da se pored popisa stanovništva vrši i popis materijalne štete tokom rata“, rekao je Blakaj.

Jedno od pitanja u okviru popisa biće i da li je u njihovim domaćinstvima bilo poginulih tokom rata, što Blakaj takođe vidi problematičnim, jer ne postoji mehanizam provjere.

„Ukoliko ne postoji mehanizam provjere, ukoliko oni koji vrše taj popis nisu dovoljno obučeni, i što je najvažnije, ukoliko ne postoji jedan softver gdje bi se odmah ti podaci obradili i gdje bi se izbjegla moguća dupliranja, onda možemo da dođemo u situaciju da dobijemo neki novi podatak, spisak koji bi, sigurno vjerujem, bio veći od postojaćeg spiska žrtava i onda bi se stvorio još jedan problem kojim bi trebalo da se bavimo u budućnosti. Na kraju, kada se radi o ubijenima i nestalima, o nestalima postoji tačan spisak koji je prihvaćen sa svih strana i ukoliko vlada hoće da razmatra taj spisak, može da provjeri, ili da uzme spiskove organizacija ciivilnog društva i provjeri te spiskove na terenu, ali napraviti novi spisak, popis žrtava, vjerujem da bi to stvorilo nove probleme“, rekao je Blakaj.

Izvor: Kosovo Online