Ministarka pravde

Ministarka pravde Kosova Albulena Haxhiu kaže da će članstvo Kosova u Savjetu Evrope otvoriti put vladi da podnese tužbu za genocid protiv Srbije, piše Telegrafi.

“Rješavanje zločina koji su se dogodili tokom rata bio je prioritet Vlade. S tim u vezi, kao što znate, prošle godine smo prvi put zakonom osnovali institut koji će se baviti istraživanjima tokom ratnog perioda na Kosovu. S druge strane, bavili smo se pitanjem suđenja ratnim zločincima u odsustvu, s obzirom na to da Srbija ne predaje ratne zločince, a sa druge strane bavili smo se strategijom tranzicione pravde koja je trenutno u finansijskoj evaluaciji od strane Ministarstva finansija i biće obrađena za glasanje na sjednici Vlade, kako bi se bavilo potrebama žrtava”, kaže Haxhiu.

Dodaje da je prioritet i tužba za genocid, pa su s tim u vezi održana nekoliko sastanaka.

“Imamo i tužbu za genocid u vladajućem programu i imali smo nekoliko sastanaka u vezi sa ovim pitanjem sa stručnjacima za zločine u vezi sa genocidom. Međutim, zbog osjetljivosti ovog pitanja, ne mogu dati više informacija. Iako će nam, naravno, nakon članstva u Savjetu Evrope biti otvoreni mnogi putevi, i na osnovu toga ćemo procenjivati šta dalje, kako bismo to iskoristili kao mehanizam u smislu uspostavljanja pravde”, kaže ona.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi