eDiaspora

Zamjenica ministarke spoljnih poslova Liza Gashi, saopštila je da je prvi put počela "online" registracija dijaspore putem platforme eDiaspora.

Gashi je rekla da će građani po prvi put imati priliku da registruju sebe i članove svojih porodica kao državljane Kosova sa bilo kog mjesta u svijetu.

"U skladu sa našim strateškim planom, kreirali smo platformu eDiaspora kao prvi modul koji ima za cilj digitalnu vezu između Kosova i dijaspore, počevši od procesa popisa stanovništva. Registracija stanovništva nam služi kao alat za bolje planiranje i osmišljavanje politika i usluga u odnosu na situaciju i potrebe naših građana gdje god se nalazili. Vi ste vitalni i neodvojivi dio Kosova i mi smo posvećeni tome da bolje razumemo prisustvo naše zajednice u dijaspori kako bismo vam pružili najadekvatnije usluge“, napisala je Gashi.

Ona je pozvala sve građane Kosova koji žive u dijaspori da učestvuju na popisu i da podjele poruku svim svojim prijateljima i rođacima.

"Da biste se registrovali, možete koristiti dve metode:

Metod I je putem onlajn aplikacije koju možete preuzeti na platformi: ediaspora.rks-gov.net;

Metod II uključuje deklaraciju podataka o vama i vašim rođacima koji žive na Kosovu“, napisala je Gashi.

Poziv građanima Kosova u dijaspori, da se odazovu popisu stanovništva i registruju se putem platforme eDiaspora, uputila je i ministarka spoljnih poslova Kosova, Donika Gërvalla-Schwarz. U objavi na svom nalogu na mreži "X“ poručila im je da su svi oni "dio Kosova“, te da treba da se registruju.