Bivši predsjednik Vrhovnog suda

Bivši predsjednik Vrhovnog suda na Kosovu Fejzullah Hasani rekao je da prijemom Kosova u Savjet Evrope odluke sudova mogu da budu revidirane i da će građani moći da se žale Sudu za ljudska prava u Strazburu što bi moglo mnogo da košta Kosovo, prenosi Nacionale.

"Uskoro ćemo biti članovi Savjeta Evrope, gdje će građani biti legitimisani za žalbe u sudu u Strazburu, ako se ne sprovede hitna provjera i ne uklone sa ovih pozicija oni koji ne posjeduju osnovna stručna znanja, onda će država biti suočena je sa brojnim kaznama, koje će biti prinuđena da plaća građanima, za nepravedne progone u sudskim postupcima, a koje budžet Kosova teško da će moći da priušti", izjavio je Hasani.

On je ocjenio da su izjave vlasti koje komentarišu odluke sudova ili tužilaštva miješanje u pravdu.

"Kritike i izjave u javnosti druge dvije grane vlasti, u vezi sa sudskim odlukama, povodom optužbi tužilaštva, nemaju drugo ime osim miješanja u rad ovih institucija i ovakav pristup ne samo da šteti pravosuđu, već kompromituje i samu instituciju", naveo je Hasani.

Kako je istakao, najveća reforma pravosudnog sistema na Kosovu treba da se izvrši ustavnim promjenama. On je dodao i da sudijama i tužiocima nedostaje znanje.

"Po mom mišljenju, eventualna provjera treba posebno da se fokusira na profesionalizam nosilaca ovih funkcija (sudije i tužioce), jer moram da kažem da imamo veoma mali broj sudija i tužilaca koji posjeduju optimalno stručno znanje. Neprofesionalizam kompromituje ove institucije, gubi povjerenje građana, ozbiljno narušava prava građana, jer su bez osvete godinama proganjani u sudskim postupcima i na kraju oslobođeni ovakvih fiktivnih optužbi, zasnovanih na pretpostavkama i nagađanjima takvi tužioci", rekao je Hasani.

Dodao je da su neki od pravosudnih procesa izazvali zabrinutost građana, jer tužioci sa nedostatkom u stručnom znanju optužbe iznose bez ikakvih dokaza, ali ih sudije sa istim nivoom znanja ponekad oslobađaju od optužbe u nedostatku dokaza.

"Zatim u ponovljenom suđenju sa tim dokazima izriču presude i tako se nastavlja procesna odiseja, vrteći se u začaranom krugu (rušenje, ponovljeno suđenje, isto suđenje), dok se konačno ne završi oslobađajućom presudom od posljednje instance. U takvim okolnostima, stranke koje su uključene u proces i građani imaju pravo da grade svakakve hipoteze (da se pravda kupuje, da postoji korupcija itd.)", rekao je bivši predsjednik Vrhovnog suda.

On je kazao da od 2000. godine nijedan sudija ili tužilac nije otpušten zbog grešaka koje su možda napravili.

"Od 2000. godine do sada nijedan sudija ili tužilac nije razriješen zbog neprofesionalnosti, i kao rezultat toga smo prvaci u svim zemljama regiona i šire u neprofesionalnosti. U zemljama u kojima postoji profesionalizam u ovim institucijama, lako je biti izabran, ali je teško opstati, ako ne pokažete neprofesionalizam i elementarne greške se ne opraštaju, dok je ovde obrnuto. Postoje komplikovane procedure da se to riješilo na ovim pozicijama, teško je ući ali i teško ili nemoguće otići, bez obzira da li imate znanje ili ne", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Nacionale