Dugovi i konkurencija

Predsjednik Kosovske poslovne alijanse (AKB) Agim Shahini kaže za Ekonomiju Online da je u roku od tri mjeseca skoro 400 kompanija prestalo da posluje na Kosovu i da se to dešava zbog dugova i konkurencije. Shahini smatra to uznemirujućim i navodi da očekuje institucionalne akcije.

"To je briga za državu, trenutno govorimo o posljednja tri mjeseca kada je u prosjeku zatvoreno oko 400 preduzeća. Nijedan posao se dobrovoljno ne zatvara dok dobro radi, ali ako ima loše poslovanje onda se to čini. To čini Kosovo neatraktivnim mjestom za nove biznise, ali i tradicionalni biznisi idu ka bankrotu zbog raznih uzastopnih štrajkova i drugih razloga", dodao je.

Kako kaže, nova ulaganja i razvojne mogućnosti podrške su tri veoma važna faktora za razvoj poslovanja.

Shahini takođe ukazuje i na broj tereta koji preduzeća imaju u zemlji, uključujući poreske i infrastrukturne.

"Vlada zemlje mora da učini još više, da stvori nove mogućnosti za razvoj, nove prilike za ulaganja i podršku. Imajući ta tri važna faktora, privreda bi mogla da bude aktivna. Preduzeća su veoma zauzeta i rade sve da se ne zatvore, ali na kraju dolazi trenutak kada mogu da odustanu i ne mogu da se suoče ni sa uzastopnim opterećenjima, uključujući visoka poreska opterećenja, velika opterećenja kamata", navodi.

Shahini traži da se ne koristi termin "preduzeća se dobrovoljno zatvaraju" jer, kako ističe, niko "ne ide kući očekujući bilo kakvu socijalnu pomoć".