Pad kupovne moći

Predsjednik Kosovske poslovne alijanse (AKB) Agim Shahini nazvao je građane Kosova potrošačima stranih proizvoda jer se trenutno uvozi 90 odsto robe.

"Vlada ima moć da promoviše razvoj u zemlji i lokalnu proizvodnju. Na ovaj način želim da stimulišem da imamo manji uvoz. Uvoz Kosova trenutno je oko 90 odsto i ovaj trend ne jenjava, a mi smo potrošači stranih proizvoda. Kosovo je u poslednjih godinu dana uvezlo preko 5,7 milijardi eura različitih proizvoda i njih konzumiraju građani zemlje. Razmislite da su u unutrašnjem prometu koliko bi ekonomija zemlje bila ojačana“, kaže Shahini.

Dodaje da je ove godine i kupovna moć opala zbog čega je država veoma zabrunuta, a brine i nedostatak radnika.

"Kosovska preduzeća su u lošem stanju zbog uzastopnih kriza ali i zbog pada kupovne moći, što je rezultiralo manjim brojem potrošača ove godine. To je briga za sve građane Kosova, koji su sve siromašniji svake godine. U skoro svim sektorima postoji stalna potražnja za radnicama, ali obično preduzeća traže slobodne radnike, ali dobrih radnika više nema. To su oni koje treba platiti, obučiti za tržište rada kako bi zajedno imali aktivniju i produktivnu radnu snagu koja daje podsticaj ekonomskom razvoju zemlje", kaže Shahini.