Komandant Kfora

Bezbjednosna situacija na sjeveru Kosova poslije Banjske je krhka, ali mirna, a pripadnici Kfora čine sve da održe red i sigurnost, poručio je komandant Kfora Özkan Ulutaş u intervjuu za Telegrafi.

"Pomno pratimo sve značajne bezbjednosne događaje u regionu jer nam je svijest o situaciji od vitalnog značaja. Moja procjena bezbjednosne situacije obično se fokusira na nekoliko ključnih faktora kao što su stabilnost i bezbjednost i procjena ukupne stabilnosti na Kosovu, uključujući prisustvo bilo kakvih tenzija koje utiču na bezbjedno okruženje za sve zajednice. Važna je i sloboda kretanja, što je kritičan aspekt bezbjednosne situacije i ključni mandat Kfora", naglasio je Ulutaş.

Dodaje da je vrlo bitna saradnja sa regionalnim akterima i lokalnim institucijama, kao i nivo dijaloga između Kfora i lokalnih institucija, kao i ministra odbrane Srbije,"jer je to ključno za očuvanje mira i bezbjednosti".

Na pitanje da prokomentariše razloge za povećanje broja vojnika na Kosovu i šta to znači za bezbjednost, Ulutaş naglašava da je to urađeno poslije "nedavnih tenzija".

"Rasporedili smo oko 1.000 dodatnih vojnika na Kosovo i povećali prisustvo Kfora na sjeveru Kosova. Ovo je bio najveći podsticaj našoj misiji u posljednjoj deceniji. Takođe smo utrostručili broj patrola, uključujući i duž granične linije. Kfor ima fleksibilno i vidljivo prisustvo širom Kosova, što omogućava našoj misiji da odgovori na sve situacije koje utiču na bezbjedno okruženje. Naš cilj je da sprečimo eskalaciju i spremni smo i opremljeni da preduzmemo sve neophodne mjere da ispunimo svoj mandat. Sadašnje snage Kfora uključuju približno 4.500 vojnika iz 28 zemalja, uključujući saveznike i partnere u Natou", poručio je Ulutaş.

Na pitanje može li se desiti novi sukob poput onog u Banjskoj, Ulutaş naglašava da je incident u Banjskoj bio ozbiljna eskalacija tenzija u regionu.

"Nakon toga, situacija na sjeveru Kosova ostaje napeta. S obzirom na složenu dinamiku i potencijal za dalje nemire, posebno na sjeveru Kosova, međunarodna zajednica, uključujući Kfor, ostaje na oprezu. Naš cilj je da sprečimo ponavljanje nasilja i pomognemo u stvaranju uslova za podsticanje dijaloga i normalizacije odnosa između Kosova i Srbije“, istakao je komandant Kfora.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi