Poslanik SDP-a

Poslanik Socijaldemokratske partije Nol Nushi smatra da je odluka Vlade Kosova da manastiru Visoki Dečani vrati 24 hektara zemljišta primena Briselskog sporazuma i važan uslov za članstvo u Savjetu Evrope, ali vjerovatno ne i jedini, prenosi Ekonomija onlajn.

"Kurtijev nalog Katastarskoj agenciji Kosova da uknjiži 24 hektara na manastir Dečani ne može se analizirati kao odluka van konteksta u kome se Kosovo nalazi. Ako posmatramo Kurtijevu strategiju od opozicije do ove tri godine na vlasti, to je jedna taktika neprekidnog otpora odlukama, ali koja na kraju dovede do primjene svih onih odluka kojima se on opire", naglašava Nushi.

Ističe da se na to ne može gledati drugačije, nego kao na Kurtijev plan, jer je integracija u međunarodne organizacije, kao što je Savjet Evrope, takođe dio francusko-njemačkog plana i Ohridskog sporazuma.

"Često smo u posljednje vrijeme videli da odnosi Kurtija sa onima koji nam pomažu da uđemo u Savjet Evrope nisu baš dobri. Uvjeren sam da će biti i drugih uslova i Kurti će ih sprovesti rekavši da nije imao izbora", kaže on.

Povodom posjete izaslanika SAD Grabriela Escobara, Nushi kaže da je razlog jasan - nova Uredba CBK o ukidanju dinara.

“Posjeta je vrlo jasna i konkretna, fokusirana na pitanje dinara kao destabilizujuću taktiku dijaloga koja je slomila vjeru prijatelja ili partnera Kosova. Escobar se sastao sa svim relevantnim akterima ovog procesa i Kurtija je posljednjeg posjetio, ali red je jasan. Kurti mora da uradi sve što je obećao, laže građane kada kaže da je prihvatio dogovor i uslove međunarodne zajednice prihvatajući sporazume na stolu i onda stvarajući probleme u njihovoj primjeni”, istakao je Nushi.

Prema njegovim riječima, aktuelnim odlukama Kurtijeve vlade mijenja se odnos Kosova prema partnerima, a dinar ne treba da bude razlog za to.

"Escobar je bio jasan, partnerstvo više nije kao što je bilo. Voljeli bismo da se vrati na pređašnji nivo, a ja mislim da je nedopustivo da se rastajemo sa partnerima i to zbog odluke o dinaru. Ovaj problem se riješava sa Udruženjem, Kurti se dogovorio o tome”, dodao je Nushi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online