Otvoreni razgovor

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je u četvrtak u Prištini da mu je premijer Albin Kurti u dobrom i otvorenom razgovoru obećao da će razmotriti neke od predloga u vezi s pitanjem zabrane upotrebe dinara na Kosovu.

Eskobar je posle sastanka novinarima rekao da su propisi Centralne banke Kosova o dinaru "doneli probleme nekim građanima ove države", dodajući da su SAD zbog toga "veoma zabrinute".

"Premijer je ovo prihvatio i obećao da će pogledati neke od predloga koje sam mu danas izneo", rekao je Eskobar.

Američki zvaničnik je rekao da se nada da će kosovska vlada biti fleksibilna tokom sastanka o ovom pitanju sledećeg utorka.

RSE iz svojih diplomatskih izvora saznaje da će sastanak 19. marta u Briselu biti na nivou glavnih pregovarača. Očekuje se da će na sastanku biti razmotren plan redosleda za sprovođenje Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, uz mogućnost da se pokrene i pitanje dinara.

Pitanje dinara je zateglo odnose između Kurtijeve vlade i američke administracije, pošto su američki zvaničnici ranije izjavili da ih kosovska izvršna vlast ne tretira kao partnere.

Eskobar je rekao da SAD ostaju najpouzdaniji i najposvećeniji partner Kosova, ali da da pitanje dinara predstavlja izazove u odnosima s Kosovom.

"Iskreno govoreći, ovi izazovi su zbog trenutnog tretmana srpske manjine. Žalosno je što moramo da prođemo kroz ovu situaciju", rekao je on.

On je rekao da će biti nastavljen rad na rešavanju pitanja, dodajući da je to "hitno humanitarno pitanje koje moramo odmah da rešimo".

Izaslanik SAD je posetu Kosovu započeo dan ranije, kada se sastao sa predsednicom Vjosom Osmani, liderima opozicionih partija i političkim predstavnicima Srba na Kosovu.

Američki izaslanik je posle sastanka sa Osmani pozvao Kosovo i Srbiju da sprovedu sve dogovore postignute u dijalogu.

Posle sastanka sa američkim izaslanikom, pojedini srpski političari izrazili su "ohrabrenje" pristupom SAD nekim nedavnim odlukama Vlade Kosova i rekli da su od njega dobili garancije za rešenja "u korist srpske zajednice".

Pre posete Kosovu, Eskobar je izjavio da je primena odluke kosovskih vlasti da zabrane upotrebu srpskog dinara "nekompetentna" i "katastrofalna".

Uredba Centralne banke Kosova, koja je stupila na snagu 1. februara, predviđa evro kao jedinu valutu za plaćanja na Kosovu.

Država Srbija dodeljuje milione evra Srbima na Kosovu isplatama u dinarima – kroz paralelni sistem – plata, penzija i dodatne pomoći.

Odluku o uredbi Centralne banke Kosova kritikovale su SAD i Evropska unija, koje su tvrdile da je doneta bez prethodnih konsultacija i bez razmatranja negativnih uticaja na srpsko stanovništvo na Kosovu.

Vašington je tražio da Kosovo odloži primenu odluke, dok je EU tražila da se za ovo pitanje pronađe rešenje u okviru dijaloga u Briselu između Kosova i Srbije, uz posredovanje evropskog bloka.