Ministar odbrane

Ministar odbrane Kosova Ejup Maqedonci poručio je danas da su sajber napadi postali sve učestaliji, i da je cilj tog ministarstva da obuči bezbjednosne institucije da izdrže svaki napad te prirode.

"S obzirom da se posljednjih godina strategija rata i miješanja u države u cilju destabilizacije značajno promjenila, postajući hibridnija nego ikada, sajber napadi su sve učestaliji. U skladu sa ovim okolnostima, Ministarstvo odbrane razvija svoju politiku. Naš cilj je da kroz ovaj centar obučimo bezbjednosne institucije da izdrže svaki napad ove prirode", napisao je Maqedonci na Facebooku.

Dodao je da će Centar za obuku za sajber bezbjednost koji je danas otvoren, obezbjediti nastavu u cilju podizanja svijesti o rizicima u oblasti sajber bezbjednosti i digitalno dostići kapacitete za zaštitu kritične infrastrukture na Kosovu.

"Sajber reindž, koji će ponuditi vježbe iz oblasti sajber bezbjednosti za sve one koji budu pohađali obuku je donacija Američke ambasade. Nastavni plan i program za ovaj centar osmišljen je uz podršku Britanske ambasade, a sprovodi ga Ženevski centar za upravljanje sektorom bezbjednosti (DCAF) sa domaćim i međunarodnim stručnjacima", naglasio je Maqedonci.

Kako je dodao, Centar za sajber bezbjednost predstavlja važan stub bezbjednosne zaštite Kosova.

"Osoblje javnog i privatnog sektora koje ima kritičnu infrastrukturu na Kosovu biće obučeno u ovom centru opremljenom digitalnim, kompjuterskim i sajber veštinama će predstavljati odbrambeni zid protiv svakog napada ove prirode. Zahvaljujem premijeru Kurtiju, ambasadi Velike Britanije i SAD koji su omogućili realizaciju ovog projekta od visokog državnog interesa", naglasio je Maqedonci.

Izvor: Kosovo Online