strateški partner

U kasarni Adem Jashari u Prištini danas je izvršena primopredaja vozila koje je Vlada Njemačke donirala za potrebe pripadnika Bezbjednosnih snaga Kosova (BSK). Pet novih vozila za BSK ministru odbrane Kosova Ejupu Maqedonciju uručio je ambasador Njemačke u Prištini Jorn Rohde.

Ministar Maqedonci zahvalio je ambasadoru Rohdeu na vrijednoj donaciji za BSK i rekao da je riječ o kamionima vrijednim 2,7 miliona eura.

“Danas smo dobili vojne kamione u vrijednosti od 2,7 miliona, što će uticati na povećanje vojnih, logističkih i operativnih kapaciteta BSK-a. Na putu rasta i razvoja naše vojske, naš strateški partner, Njemačka, odigrala je izuzetnu ulogu. Podrška vojnim vozilima za BSK je samo jedna od oblasti u kojima Nemačka značajno doprinosi odbrani i bezbednosti naše zemlje. Zahvaljujem nemačkom ambasadoru na njegovom nepoštednom doprinosu i podršci”, rekao je Maqedonci.

Rohde je istakao da su odnosi Kosova i Nemački odlični.

"Veoma mi je drago što sam ovde i zbog ove donacije od pet kamiona. Danas je veza između Njemačke i Kosova korak bliže, to se radi preko naših zvaničnika kao što su atašei. Znam da je ovaj projekat počeo 2022. godine sa ministrom Mehajem i reprezentativnom grupom. Ovo je pomoć za logistiku, u oblasti transporta uopšte. Bilo je 10 kamiona, a sada imamo ukupno 15 kamiona", rekao je Rohde.