Sindikat obrazovanja zabrinut

Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Kosova zabrinut je jer je čak 600 nastavnika tokom školske 2023/2024. godine napustilo taj posao i odselio se u inostranstvo.

Potpredsjednica Sindikata obrazovanja Vjollca Shala rekla je za Telegrafi da podaci pokazuju da nastavnici napuštaju posao na Kosovu da bi nastavili život u evropskim zemljama.

Shala je rekla da je 2023. godine otišlo oko 300 nastavnika.

"Prema podacima koje imamo od predsjednika sindikata na opštinskim nivoima u školskoj 2023/24. godini, samo u 2023. godini, prije liberalizacije viza, oko 300 nastavnika podnelo je zahtjev opštinskoj direkciji za neplaćeno odsustvo, bilo za šest mjeseci ili godinu dana. Dakle, uglavnom su prosvjetni radnici postavljali ove zahtjeve za neplaćeno odsustvo za odlazak u evropske zemlje“, rekla je ona.

Međutim, broj nastavnika koji odlaze još više se povećao nakon liberalizacije viza.

"U 2024. godini, liberalizacijom viza, imamo sve veći broj prosvetnih radnika koji su i bez zahtjeva za neplaćeno odsustvo emigrirali u različite zemlje Evrope. Što znači da je broj nastavnika svakim danom sve veći. A prema informacijama koje imamo, ima negde oko 500 ili 600 nastavnika koji su napustili nastavni proces“, ustvrdila je ona.

Shala kaže da je odlazak nastavnika veoma uznemirujući.

"Ovo je veoma uznemirujući alarm, ako se nastavi ovakav trend odlaska nastavnog kadra, postoji rizik da kosovske škole ostanu bez lokalnih nastavnika ili nastavnika albanskog jezika“, naglasila je ona.

Osim nastavnika, iz škola napuštaju i đaci.

"Naravno, zajedno sa nastavnicima odlaze i đaci. To su učenici koji pripadaju porodicama čiji su roditelji nastavnici, ili čak u slučajevima kada su im roditelji iz drugih zanimanja", istakla je predsjednica sindikata. 

S druge strane, stručnjak za obrazovanje Rinor Qehaja smatra da migracije nastavnika nisu zabrinjavajuće, jer ima oko dvije hiljade nastavnika koji su, prema njegovim riječima, višak u sistemu.

"Nemamo institucionalnu statistiku o broju nastavnika koji su emigrirali, tako da ne možemo da nagađamo. Pomeranja ima, kao i u svakoj profesiji, ali to ne predstavlja zabrinutost, posebno kada se zna da je oko 2.000 nastavnika trenutno tehnološki višak u sistemu“, naveo je on i dodao da je važnije poboljšati uslove za nastavnike.