Škole se prazne

Broj učenika koji su zatražili dokumenta zbog odlaska u inostranstvo u prvoj polovini ove školske godine i samo dva mjeseca nakon liberalizacije viza dostigao je 267. Ipak, najveći broj je nastavnika, njih 600. Sindikati i direktori pojedinih škola smatraju da je stanje alarmantno i da će škole ostati prazne, prenosi Gazeta Blic.

Čelnici Sindikata obrazovanja i nekih direktora škola ovakvu situaciju u školama smatraju zabrinjavajućom, pa čak i naglašavaju da će, ako se nastavi ovakav odliv učenika i nastavnika, škole na Kosovu ostati prazne.

Samo u osnovnoj školi „Mihalu Grameno", u Kosovu Polju, 75 učenika i jedan nastavnik su zatražili dokumentaciju. Direktor ove škole Ismet Gashi rekao je da ovi papiri za napuštanje škole nisu posljednji, te da još učenika čeka dokumente za izlazak iz škole.

Takođe, direktor OŠ „Gjergj Fishta” Supije Zhitija pokazao je da je broj učenika smanjen.

„Dobili smo pet zahtjeva od učenika, dali smo ispisnice na osnovu toga da žele da se spoje sa svojim porodicama koje žive u inostranstvu. Naravno, nije prijatno, iako smo u trendu smanjenja broja učenika. Liberalizacija, s druge strane, mislim da nije dobrodošla, natalitet je pao, to je briga za škole“, rekao je on.

U međuvremenu, potpredsjednica Sindikata obrazovanja Vjolca Shala kaže da će škole ostati bez nastavnika. Shala je rekla da je vizna liberalizacija otvoren put za odlazak nastavnika.

„U isto vrijeme raste i broj nastavnika koji odlaze sa Kosova, pored nastavnika koji takođe odlaze sa porodicama, povlačeći učenike iz škola. Ako se ovakav trend nastavnika i učenika nastavi, ubuduće će škole ostati prazne“, rekla je Shala.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic