Objavio Savjet EU

Ambasadori država članica EU podržali su odobravanje vizne liberalizacije za nosioce srpskih pasoša sa Kosova, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, objavio je Savjet EU, prenosi Euronews.

Odbor stalnih predstavnika (Coreper), inače glavno pripremno tijelo Savjeta EU, saglasio se sa prijedlogom EP i Savjeta EU o izmjenama uredbe za nosioce srpskih pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, a kojima se vizna liberalizacija odobrava i nosiocima ovih pasoša.

To se navodi u pismu koje je predsjedavajući Coreper-a Wilhem van de Vorde uputio predsjedavajućem Odbora EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) Huanu Fernandu Lopesu Agilaru.

U pismu se dodaje da ukoliko EP usvoji svoj stav u prvom čitanju, Savjet će odobriti stav EP i ovi akti će biti usvojeni u formulaciji koja odgovara stavu EP.

Odbor EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) usvojio je 9. aprila nacrt izvještaja o viznoj liberalizaciji za nosioce srpskih pasoša sa Kosova, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, a koji je podneo poslanik EP i izvjestilac za ukidanje tih viza Matjaž Nemec.

Ovom odlukom osigurava se da cio region Zapadnog Balkana ima isti vizni režim za putovanja u EU, saopštio je tada EP.

Nemec je nakon glasanja u LIBE, rekao da postoji mogućnost da do početka ljeta počne primjena odluke o viznoj liberalizaciji za nosioce ovih pasoša i dodao da sledi da EP potvrdi ovu odluku do kraja aprila na plenarnoj sjednici EP u Strazburu.

Posljednja plenarna sjednica EP trebalo bi da bude održana od 22. do 25. aprila u Strazburu, a potom bi o ovoj odluci trebalo da glasaju ministri u Savjetu EU.

Srbi sa Kosova, koji posjeduju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava, koja funkcioniše u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, jedini su kojima je i dalje potrebna viza za ulazak u zemlje EU nakon što su građanima Kosova ukinute vize od 1. januara 2024. godine.

Evropska komisija je u novembru 2023. predložila da se pokrene procedura da se viznom liberalizacijom obuhvate i građani Kosova, koji imaju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije.

Izvor: Kosovo online/Euronews