Nakon verifikacije

Centralna izborna komisija predstaviće danas izvještaj o provjeri potpisa za peticije za smjenu gradonačelnika na sjeveru Kosova.

U CIK-u je za Reporteri potvrđeno da će na sjednici u petak biti razmotren izvještaj o verifikaciji potpisa za peticije koje su primili predsjedavajući skupština opština Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Sjeverna Mitrovica.

Nakon što su peticije sa potpisima birača prosleđene Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) na razmatranje i provjeru, sljedeći korak je organizacija glasanja za razriješenje gradonačelnika, koje se mora održati u roku od 45 dana.

Rezultati glasanja se zatim šalju predsjednici Kosova Vjosi Osmani, koja ima zakonski rok od 30 do 45 dana da raspiše vanredne izbore u četiri opštine na sjeveru Kosova.

U opštinama na sjeveru Kosova 19. januara su pokrenute peticije za smjene četvorice gradonačelnika.

Stvaranje uslova za održavanje izbora od strane Vlade Kosova u četiri sjeverne opštine bila je tačka dogovora između Kosova i EU za rješenje situacije na sjeveru, posle izbora na kojima su postavljeni gradonačelnici koji nisu imali podršku srpske zajednice koja je većinska u tom dijelu Kosova, podsjeća Reporteri.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri