Izvještaj Freedom Housa

U godišnjem izvještaju Freedom Housa za 2023. godinu napominje se da se Vlada Albina Kurtija tokom 2023. godine suočila sa korupcijskim skandalom u vezi državnih rezervi koje su još pod istragom, prenosi Ekonomija onlajn.

Freedom House je objavio godišnji izvještaj u kojem je Kosovu pripalo 38 poena od ukupno 100, što znači da se smatra prelaznim ili hibridnim režimom.

U izvještaju se spominju i neke od koruptivnih afera, od kojih je jedna afera sa državnim rezervama, u kojoj je umješana ministarka industrije Rozeta Hajdari.

"Sama Kurtijeva vlada se 2023. suočila sa korupcijskim skandalom koji je uključivao neobračunate državne rezerve, koje su još pod istragom", piše u izvještaju Freedom Housa o državnim rezervama.

I u godišnjem Izvještaju State departmenta o ljudskim pravima kao jedan od problema naglašena je sistemska korupcija u Vladi Kosova, a Demokratska partija Kosova ocjenila je da taj izvještaj razotkriva krajnju nesposobnost i neuspjeh Kurtijeve vlade u svim oblastima.

Poslanica PDK Blerta Deliu-Kodra je na konferenciji za novinare rekla da nalazi tog izvještaja dokazuju da Kosovo već četiri godine vodi korumpirana, nekompetentna, nepotistička i uvredljiva Vlada koja ugrožava slobodu izražavanja medija.

"Izvještaj američkog State departmenta o Kosovu, koji je i ovoga puta, kao i prošle godine, izuzetno sumoran, pokazuje više od naše realnosti na Kosovu. Ovaj izvještaj, koji je očigledno vjerodostojan i dobro analiziran, razotkriva ekstremni neuspjeh ove Vlade u svim oblastima, najvažnijim u rukovodstvu države", dodala je.

Izrazila je zabrinutost zbog tog izvještaja o ozbiljnoj korupciji u vladi, u koju je uključeno pet ministara i dva zamjenika ministra koji su pod istragom za krivična djela u vezi sa korupcijom.

"Imamo i dvije odluke Osnovnog suda u Prištini, kojima su ministarka Rozeta Hajdari i zamjenica ministra unutrašnjih poslova Liza Gashi proglašene krivim za neprijavljivanje imovine. Ekskluzivni slučajevi ove Vlade i njenih eksponenata tokom ovog mandata, koji se odnose na masovnu korupciju u vlasti, su brojni. Poslovi ambasadora Martina Berishaja, Nagipa Krasniqija iz KEK-a, Faruka Mujke, Ridvana Muharema i ministarke Hajdari u vezi sa državnim rezervama, ugovorima iz jednog izvora koji premašuju 200 miliona eura, sve do najnovijih medijskih izvještaja o opraštanju milionskih dugova kompanijama od strane ministra Liburna Aliua", kazala je Deliu-Kodra.

Član Predsedništva PDK Perparim Gruda rekao je da je u Izvještaju američkog State departmenta tačno opisano opšte slabljenje nivoa vladavine prava, a posebno vladine intervencije u pravosudnom sistemu.

"Nekoliko puta se u ovom izvještaju nalazi rečenica 'političko miješanje u pravdu'. Ovo jasno pokazuje kontinuirane napore ove vlade da zaštiti svoje korumpirane ljude miješanjem u pravosudni sistem", kazao je Gruda i dodao da u međuvremenu ništa nije urađeno na sprovođenju obećanih reformi u pravosudnom sistemu.

U izvještaju State departmenta o ljudskim pravima navodi se da tokom prošle godine nije bilo značajnijih promjena u stanju po tom pitanju na Kosovu, a kao ozbiljniji problemi izdvajaju se nezavisnost pravosuđa, ograničenje slobode izražavanja i medija, nasilje ili prijetnje nasiljem protiv medijskih radnika, korupcija u vladi, rodno zasnovano nasilje i krivična djela koja obuhvataju nasilje ili prijetnje nasiljem usmjerene na etničke manjine ili druge marginalizovane zajednice.

"Vlada je preduzela kredibilne, ali nedosljedne korake da identifikuje, istraži, krivično goni i kazni zvaničnike koji su možda počinili kršenje ljudskih prava", navodi se u Izvještaju i dodaje da je sprovođenje pravde bilo sporo, kao i da su nedostajala sredstva da se osigura odgovornost pravosudnih zvaničnika.

Ukazuje se da je civilno društvo često kritikovalo vladu zbog javnog miješanja u nezavisnost i nepristrasnost pravosudnih institucija, posebno u vezi sa istragama o korupciji vladinih zvaničnika.

Udruženje novinara na Kosovu izvestilo je da je nekoliko puta bilo meta kampanja digitalnog klevetanja kada je branilo novinare i medije i zabeležio 30 napada na novinare koji su izvještavali o političkim napetostima na sjeveru u maju i junu.

Kada je riječ o odnosima Srbije i Kosova kroz prizmu medija, u Izvještaju se navodi da je mnogo visoke politike, a da su svakodnevni problemi u drugom planu.

Kada je u pitanju korupcija, u izvještaju State departmenta se ističe da su nedostatak djelotvornog sudskog nadzora i opšta slabost u vladavini prava doprineli problemu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online