Posjeta pomoćnice administratora USAID-a Erin E. McKee Prištini još jednom je otkrila "nevolje" između američke administracije i premijera Kosova Albina Kurtija koji nije bio pozvan ni na jedan događaj. Naime, Erin E. McKee u svom dnevnom redu tokom boravka na Kosovu nije predvidela nijedan sastanak sa šefom kosovske izvršne vlasti, piše Reporteri.

Pomoćnica administratora Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Erin E. McKee, boravila je dva dana na Kosovu. Imala je nekoliko aktivnosti, a prekjuče se sastala i sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani, nakon čega su se obratile medijima. Međutim, kako piše Reporteri pozivajući se pouzdane izvore, Kurti nije pozvan ni na jedan događaj na kojima je prisustvovala pomoćnica administratora USAID-a i bivša ambasadorka.

U ponedjeljak uveče, nekoliko sati nakon sletanja u Prištinu, McKee je u rezidenciji na Kosovu primio ambasador Jeff Hovenier i više od 25 uspješnih kosovskih žena. Zvanični snimci objavljeni o događaju pokazuju da tamo nije bilo Kurtija.

Da nešto ne ide kako treba između Vlade Kosova i američkog State departmenta, pored "ignorisanja" premijera Albina Kurtija tokom boravka na Kosovu, McKee je jasno stavila do znanja posle sastanka sa Osmani. Tada je navela da će uprkos neslaganjima sa "nekim vladama", posvećenost USAID-a narodu Kosova ostati nepokolebljiva.

"Iako se možemo suočiti sa neslaganjima ili izazovima sa određenim vladama, naša posvećenost narodu Kosova ostaje čvrsta i stabilna", rekla je McKee novinarima.

Reporteri navodi da su uputili pitanje Vladi Kosova kako bi dobili komentar o tome zašto se Kurti nije sastao sa ambasadorkom Erin E. McKee i zašto nije viđen na nekom događaju u kojem je ona učestvovala, ali do objavljivanja teksta odgovor nisu dobili.

Šef kosovske izvršne vlasti juče je kratko odgovorio na pitanje novinara da li je njegova vlada prekinula odnose sa saveznicima, rekavši da to "nije tačno", ne želeći da da bilo kakav dalji komentar.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri