Bivši premijer Crne Gore

Bivši premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je, za TV Klan Kosova, da bi voleo da vidi da Srpska pravoslavna crkva i Kosovo postignu dogovor poput Temeljnog ugovora između SPC i Crne Gore i izražavajući nadu da će do toga doći, kazao je da bi taj dogovor doneo mir.

Abazović je naveo da je svijestan da je Srpska pravoslavna crkva ta koja ne pristaje da se sastane sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem radi dogovor.

"Kao građanin, kao prijatelj, kao brat Kosova koji je inače srećan što vidi mir u regionu, mislim da se Temeljni ugovor može koristiti kao model", rekao je bivši crnogorski premijer.

Kazao je da se Srpska pravoslavna crkva nekorektno ponašala prema Crnoj Gori.

"Pravoslavna crkva se prema državi Crnoj Gori odnosila, po mom mišljenju, na nekorektan način. Većina njih je rekla da ne prihvata nezavisnost Crne Gore, druga grupa je rekla da su tu pre države Crne Gore i da ne žele da se pokoravaju zakonima“, rekao je Abazović.

Govoreći o pravima albanske zajednice u Crnoj Gori, Abazović je naveo da su tražili svoja prava, a da kada su dobili ista, nisu ih koristili.

"Pitali su - 'ne možemo da imamo svadbu, ne možemo da nosimo zastavu, zbog zastave nas zaustavlja policija'. Dozvolili smo im da vijore zastavu, oni više ne dižu zastavu i ako imaju to pravo", rekao je Abazović.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova