Pregovori predugo traju

Pregovori Kosova i Srbije predugo traju, a u posljednje dvije godine nije bilo nikakvog napretka, te je neophodno povratiti izgubljenu dinamiku, u interesu, prije svih, Srba na Kosovu, kaže bivši izaslanik Evropske unije za Kosovo Wolfgang Petritsch.

"U protekle dvije godine se situacija nije poboljšala. Na određeni način su izgubljeni pozitivan trenutak i dinamika. Neophodno je povratiti tu dinamiku", rekao je Petritsch za Kosovo onlajn, dodajući da je zabrinut što pregovori predugo traju.

Kazao je da je u interesu Srba na Kosovu, i to ne samo onih na sjeveru gdje čine većinu, već i južno, da se ta dinamika vrati u razgovore.

"Važno je da se razmišlja o tome kako poboljšati život ljudi i to brzo", podvukao je Petritsch.

Na pitanje koliko je važan upravo održan Samit o Ukrajini u Tirani, odgovara da je veoma bilo važno da se pokaže solidarnost sa napadnutom zemljom, ali i da se neguju politički kontakti.

"Ali, istovremeno, mislim da je bitno da se u Evropi ne zaboravi da prvi korak u procesu proširenja mora uslediti na Zapadnom Balkanu. Ti prioriteti moraju biti ispoštovani", poručio je diplomata.

Petritsch je kazao i da Ukrajina može profitirati od iskustva zemalja Zapadnog Balkana, kada stane rat i kada se bude razmišljalo o pregovorima.

Napomenuo je da je učešće predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa Samitu sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim bilo itekako važno.

"Vučić je time dokazao da jednostranost, koja mu se pripisuje, ne stoji. To je bio ispravan korak. Njegovo učešće pokazuje da postoji solidarnost sa Ukrajinom", dodao je Petritsch.

Izvor: Kosovo Online