Treba postiči saglasnost

Brisel mora da djeluje odlučno, jer je odbijanje razgovora neprihvatljivo ponašanje, poručio je bivši izaslanik Evropske unije za Kosovo Wolfgang Petritsch, nakon odbijanja zamjenika premijera Kosova Besnika Bislimija da se odazove na poziv Brisela da se razgovara o pitanju zabrane srpskog dinara na Kosovu.

"Moj stav prema toj mjeri, koja me je iznenadila, je kritički. Smatram da o svakom takvom pitanju, koliko god bilo politički legitimno ili ne, treba razgovarati", napomenuo je Wolfgang Petritsch za Kosovo onlajn.

Ukazao je da neophodno postići saglasnost sa onima koje ta mera pogađa, a to su Srbi na sjeveru Kosova, ali i Albanci i drugi koji dobijaju srpske penzije.

"Kada sam čuo za tu mjeru rekao sam da nije bila mudra politička odluka premijera Albina Kurtija, jer smatram da samo povećava tenzije. Besmisleno stvaranje situacije koja povećava tenzije je nešto što treba odbiti", pojanio je Petritsch.

On je ukazao da sada, kada je uredba doneta, treba uz pomoć EU i podršku SAD pronaći prelazno rješenje, put kompromisa.

"Neophodno je prije svega sagledati korist i štetu pogođene. To je ključno čime se treba baviti u bliskoj budućnosti", poručio je Petritsch.

Iako, kaže, ne zna o čemu se s tim u vezi razmišlja u Briselu, nema dilemu da treba odlučno djelovati.

"Odbijanje razgovora je stav koji nije prihvatljiv", naglasio je Petritsch.

Podsjeća i da je ovo godina izbora, a da se u takvim okolnostima često u politici "testiraju granice, dokle se može ići bez posljedica".

"To je očigledno bilo i razmišljanje na Kosovu, imajući u vidu da će u junu biti održani izbori za Evropski parlament, a potom i uspostavljena nova Evropska komisija. Time je Kosovo dovelo EU u težak položaj, jer nije u potpunosti djelotvorna. Naravno da su tu još uvijek Miroslav Lajčak, Josep Borrell, postoji evropska administracija koja se bavi tim pitanjem, ali je politička težina u opadanju. Sve dok se vodi predizborna kampanja, nema nove Evropske komisije, nije odlučeno da li će Lajčak nastaviti misiju, ko će voditi spoljnu politiku EU… Sve su to pitanja koja će se riješavati više mjeseci, zbog čega sam pesimističan da će prije izbora biti dobrog rješenja", pojašnjava Petritsch.

Zato smatra da po svaku cijenu, i povećanim pritiskom iz Brisela, mora da se pokuša da se dođe barem do prelaznog rješenja, kako ne bi patili građani.

Na pitanje da li je moguće imati još jednu rundu dijaloga na najvišem nivou prije evropskih izbora, odgovara da je spekulisanje da li je dijalog u fazi neposredno prije izbora svrsishodan ili obe strane čekaju da se održe izbori za Evropski parlament i u SAD.

"Izbori u EU i SAD će značajno odrediti novi scenario i novo političko okruženje, kao i mogućnosti za pregovore", rekao je Petritsch.

Izvor: Kosovo Online