Opasno...

Zaoštravanje situacije na Kosovu je, na izvestan način, kolateralna šteta izazvana ratom u Ukrajini, ocjenio je bivši izaslanik Evropske unije za Kosovo Wolfgang Petritsch.

Petritsch je, za Kosovo onlajn, rekao da se sukobom Rusije protiv Ukrajine rat, ne samo metaforički, proširio na Evropu, odnosno na ostatak kontinenta.

"Nadam se da se nikada neće proširiti i fizički i vojno, ali EU sa više milijardi eura i naoružanjem podržava Ukrajinu, a Njemačka, koja se od 1945. tradicionalno uvijek držala po strani u takvim ratnim sukobima, sada se angažovala pomažući i nalazi se direktno u toj konfrontaciji", rekao je Petritsch.

Ukazuje da su Evropa, a dijelom i Nato, direktno i indirektno u toj konfrontaciji, koja nije sukob samo Ukrajine i Rusije, već i SAD i Evrope na jednoj strani, i Rusije na drugoj.

"Opasno bi bilo da se ta nova konstelacija odrazi na sva otvorena pitanja, a Kosovo spada u to", upozorio je Petritsch.

Ne misli da na Kosovu može doći do direktne intervencije Rusije, dodajući da ni Nato nema povećan interes da se tamo angažuje. I pored toga, vjeruje da se, posebno ove i naredne godine, zbog izbora koji slijede u EU, SAD, mnogim državama, mora posebno voditi računa o bezbjednosnoj situaciji.

"Obazrivost je najvažnija. Strahujem da u dijalogu Kosova i Srbije neće biti napretka zbog predstojećih izbora u EU i novog saziva Evropske komisije. Zato je bezbjednosno pitanje u prvom planu sada. Kfor na Kosovu već povećava snage. Pazi se više da se ne ponove dogadjaji, poput onog u Banjskoj", kaže Petritsch.

Zato je važno uputiti apel Kosovu i Srbiji da budu uzdržani i da vode računa da elementi koji ne žele dobro regionu ne budu u prvom planu.

"Važno je spoznati da Rusija trenutno nije pozitivni partner u regionu. Samo na osnovu rata u Ukrajini, njene političko-diplomatske mogućnosti su ograničene. To je problem s kojim se moramo suočiti. Zato je na određeni način zaoštravanje situacije na Kosovu kolateralna šteta rata u Ukrajini", podvukao je Petritsch.

Na konstataciju da Rusija presedan Kosova koristi za intervenciju u Ukrajini, dok premijer Kosova Albin Kurti neprestano optužuje Srbiju da je produžena ruka Rusije na Zapadnom Balkanu, Petritsch kaže da je neophodno izbjegavanje zapaljive retorike.

"Potreban je apel da se i u riječima i političkoj retorici sada ne bude ekstreman. To ne donosi nikakve koristi nijednoj strani, prije svega ne za ljude koji žive na Kosovu. Srpska manjina na Kosovu živi pod veoma teškim uslovima. Uvijek je potrebno brinuti se najugroženijima. Mora se paziti da stvari ne izmaknu kontroli. Ništa ne bi bilo dramatičnije nego da dobijemo neku vrstu drugog ratnog žarišta na Kosovu ili na Balkanu. To se mora po svaku cijenu sprečiti", poručio je Petritsch.

Primjećuje i da je sa ratom u Ukrajini uslijedila nova realnost u Evropi.

"Suočeni smo sa novom šokirajućom realnošću da se rat vratio u Evropu. Prije 30 godina smo to imali u Jugoslaviji, i tada je to bio ogroman šok, ali u cijelini ograničen samo na region", zaključio je Petritsch.

Izvor: Kosovo Online